Povestea Madagascarului, despre baobab si voluntourism

Madagascar este a patra insula ca marime din lume, mediul natural pentru 5% din speciile de plante si animale, dintre care 80% sunt unice în lume. Printre exemplele cele mai notabile de biodiversitate sunt sase specii de baobabi endemici.

Baobabul este un copac care poate trai chiar si cateva mii de ani, ale carui ramuri sunt asemanatoare radacinilor, de unde si numele de „copac cu capul in jos”, cu un trunchi exagerat de gros, pana la 9 metri diametru, moale, fibros si umed. Pulpa fructelor sale este comestibila, fiind cunoscută sub numele de „painea maimutei”.

Voluntourismul este calatoria care include voluntariat pentru si prin cauze caritabile, cu spatiul de desfasurare in Romania sau in strainate, acte de caritate pe care sufletul ni le dicteaza acolo unde frumusetea locului sau puritatea localnicilor ne coplesesc.

Dupa lansarea oficiala in Romania, in luna mai 2012, a conceptului de voluntourism, J’Info Tours a initiat recent, prin doamna Carmel Pavel, Presedinte J’Info Tours, o incursiune demonstrativa la Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa si Muzeul Botanic din Gradina Botanica Bucuresti.

“Este o onoare pentru mine, si imi face o deosebita placere sa donez Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa, aceste fructe si flori de baobab, pe care le-am adus special dintr-o calatorie intreprinsa recent la Diego Suarez, cel mai important port din Madagascar. La 2 kilometri de port sunt cativa baobabi, de 400 si 700 de ani iar fructele si florile pe care le-am adus sunt ale unui baobab de 700 de ani.” a declarat doamna Carmen Pavel.

“Va multumim mult si va asteptam si cu alte donatii, asa ne vom imbogati si noi colectia muzeului. Daca ne permiteti o sa expunem pe plasmele din muzeu si fotografii reprezentative din calatoria dumneavoastra, cu fauna si vegetatia din Madagascar.” a declarat doamna Dr. Aurora Stanescu, de la Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa.

La Muzeul Botanic din Gradina Botanica Bucuresti, mai mult de jumatate din exponate erau donatii facute de turisti, doctori in stiinta si oameni care, involuntar sau nu, au practicat astfel voluntourismul.

“Avem deja un fruct mai mare de baobab, donat acum doi ani, insa donatiile sunt oricand mai mult decat binevenite la Muzeul Botanic, si pe ale dumneavoastra le vom expune chiar acum.” a declarat Doamna Ing. Mariana Nedelcu de la Muzeul Botanic.

Donatiile Doamnei Carmen Pavel, catre doua dintre cele mai importante muzee din Romania, se inscriu astfel in lista actelor caritabile, pe care orice turist le poate initia sub tutela voluntourismului.

Interactiunea cu localnicii la nivel cultural sau artistic, achizitionarea produselor artizanale direct de la bastinasi si nu din aeroport, promovarea obiectivelor turistice si a obiceiurilor zonei in care este efectuata calatoria, sunt doar cateva forme de voluntourism.

Mai multe informatii –  jinfotours.wordpress.com/tag/voluntourism si www.youtube.com/jinfotours

Reclame

5 răspunsuri la „Povestea Madagascarului, despre baobab si voluntourism

  1. Pingback: Bastinasii din Madagascar « J'info Tours Blog·

  2. Pingback: Bastinasii din Madagascar ep.2 « J'info Tours Blog·

  3. Pingback: Natura Madagascarului « J'info Tours Blog·

  4. Pingback: J'info Tours Blog·

  5. Pingback: Vacante active in Madagascar « J'info Tours Blog·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s