Cele mai ciudate 10 hoteluri din lume

În anul în care turismul mondial a atins numărul record de 1 miliard de turişti într-un an calendaristic, pentru hotelierii din întreaga lume a devenit o adevărată provocare să atragă cât mai mulţi din cei cu chef de ducă. Iar confortul maxim, mesele îmbelşugate şi angajaţii ireproşabili nu mai fac de mult diferenţa între o vacanţă banală şi una ieşită din comun. Aşa că proprietarii de localuri hoteliere şi-au lăsat imaginaţia să zburde şi, profitând şi de avantajele specifice fiecărei zone, au lansat pe piaţă oferte ieşite din comun care să procure turiştilor amintiri de neuitat.

Cotidianul spaniol El Pais, în colaborare cu Lonely Planet, a alcătuit o listă a celor mai extravagante zece astfel de hoteluri de pe mapamond în care oaspeţii vor simţi cu adevărat că au avut parte de experienţe „neobişnuite”.

1. Hotelul-închisoare

Hotel Alcatraz (în Kaiserslautern, Germania şi Londra, Marea Britanie)

Vasul de toaletă situat chiar lângă patul îngust, gratii groase de otel şi pijamale în dungi sunt doar câteva din lucrurile pe care turiștii le pot găsi în camerele hotelului Alcatraz din Kaiserslautern, din vestul Germaniei. Acest local este amenajat chiar într-o fostă închisoare, una din cele mai celebre din țară, are 56 de camere cu gratii la ferestre şi este înconjurat cu garduri de sârmă ghimpată. În plus, oferă un bizar serviciu de transport: o dubă blindată. În hotelul Alcatraz oaspeţii sunt primiți ca nişte infractori şi sunt „condamnaţi” să bea o cupă de vin după gratii. Să te simţi ca un adevărat delincvent te costă 70 de dolari pe noapte.

1alcatraz

În Londra există un alt hotel Alcatraz, cu caracteristici şi mai dure, unde oaspeţii sunt prizonieri şi la 23.45 luminile se sting. Camerele sunt celule de un metru şi jumătate pe trei metri şi au o masă din tablă, un wc, o chiuvetă şi două rafturi. În loc de angajaţi, în hotel lucrează actori deghizaţi în gardieni, cărora trebuie să te adresezi cu „Domnule” şi turiştii trebuie să poarte uniforme numerotate şi sunt fotografiaţi din faţă şi din profil la sosire. Cina este servită în vase de metal.

2. Cu capul într-o țară și cu picioarele în alta

Hotel Arbez (în La Cure, la graniţa dintre Franţa şi Elveţia)

Mulțumită amplasamentului său, situat exact pe graniţa franco-elveţiană, hotelul Arbez permite turiştilor să doarmă, la propriu, cu capul în Franţa şi picioarele în Elveția. Probabil este singurul hotel transfrontalier din Europa. Jules Joseph Arbez şi un locotenent al rezistenţei au fost directorii acestui curios hotel care, printr-un accident al istoriei, a rămas „atârnat” între două țări.

hotel transfrontalier

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldaţii britanici şi americani l-au folosit pentru a se strecura în neutra Elveția şi a se pune la adăpost. Charles de Gaulle a fost primul cetăţean de onoare al hotelului.

3. Ajungi în cameră vâslind

Hotelul Utter Inn (pe lacul Malaren, Vasteras-Suedia)

3utter

Deși de pe coastă nu pare un loc impresionant, această căsuţă roşie din mijlocul lacului Malaren, în apropiere de Stockholm, ascunde un secret: o cameră sub apă, la trei metri adâncime şi la un kilometru de coastă. Pentru a ajunge în acest idilic loc, hotelul pune la dispoziţia clienţilor bărci cu vâsle pentru a naviga pe apele lacului.

Proiectul suedezului Mikael Genberg se numeşte Utter Inn (utter în suedeză înseamnă nutrie) şi a fost construit în anul 2000. Priveliştea de pe lac este spectaculoasă şi experienţa, una unică.

4. O noapte în vechea Republică Democrată Germană

Hotelul Ostel (Berlin)

4ostel

O şansă unică pentru a dormi în cel mai pur stil RDG într-un adevărat „plattenbau” (clădire din prefabricate), original, din vechea Germanie de Est. Mobilele sunt aceleaşi din anii ’70-’80, de dincoace de Cortina de Fier (ceea ce, pentru turiştii est-europeni, ca şi românii, s-ar putea să nu fie la fel de palpitant ca pentru occidentali). Senzația de timp oprit în loc merită toţi banii, însă. 30 de camere mari şi destul de comode, decorate cu tapet din hârtie înflorată, mobile retro şi televizoare alb-negru, la doar câteva minute de Alexanderplatz. În plus, hotelul organizează excursii prin capitala Germaniei în maşini Trabant.

5. Un cuibuşor al iubirii, la propriu

Hotelul Crane (Harlingen-Olanda)

5crane

Cum ţi se pare să dormi la înălţime? Cum ar fi să-ţi petreci noaptea într-o macara? Aceasta este grandioasa idee a hotelului Crane din portul Harlingen din Olanda, care a transformat o macara uriaşă într-un comod cuibuşor de lux pentru perechi. Macaraua este din anii 60 şi a fost funcţională până în anul 2001. După ce a fost restaurată a început să funcţioneze ca hotel, din 2003, graţie unei opere de artă a ingineriei: au fost înlocuite scările de acces cu lifturi interne, iar vechea sală a maşinilor într-o luxoasă cameră demnă de un hotel de lux.

Cei care se ocupă de acest curios hotel au păstrat ferestrele de observaţie şi senzaţia aceea de „industrial”, dar au adăugat confort şi lux: televizoare cu ecran plat, sisteme audio şi, ca prin magie, un mic-dejun care soseşte în fiecare dimineaţă cu liftul direct în cameră. Priveliştea de la înălţime este excepţională, dar cea mai tare „opţiune” este că ai acces la manete şi poţi roti camera de jur împrejur în direcţia dorită.

6. Pentru cei cu rău de mare, dar care vor să doarmă într-o barcă

Hotelul Imperial Boat House (Thailanda)

6imperial

Cine şi-a dorit să doarmă într-o barcă fără senzaţia de ameţeală, însă, a găsit soluţia la Imperial Boat House Hotel de pe insula thailandeză Ko Samui. Conceptul acestui hotel a apărut după cumpărarea a zeci de barje care au fost transportate pe uscat şi transformate în case de lux. Toate ambarcațiunile sunt din lemn lăcuit şi au toate condiţiile necesare unei vieţi pe mare. În plus, în apropiere se află plaja Choeng Mon, deci mirosul de sărat al mării este asigurat.

7. Pentru turiştii bibliofili

Library Hotel, New York

7library

În Midtown Manhattan, în centrul insulei, există un hotel pe care niciun iubitor al cărţilor nu ar trebui să-l evite. Hotelul bibliotecă este inspirat de cărţi, dar tematica nu este lumea literară, ci bibliotecile: fiecare din cele zece etaje ale hotelului este un omagiu adus sistemului decimal al lui Dewey (metoda utilizată în bibliotecile din toată lumea pentru clasificarea cărţilor).

Fiecare din cele 60 de camere este decorată cu o colecție de literatură și artă, gravitând în jurul unei teme distincte de categoria de care aparține. De exemplu, etajul opt (literatură) are camere dedicate poeziei și literaturii erotice, în timp ce etajul zece este dedicat informatcii. Oaspeţii se pot delecta după vizitarea oraşului citind una din cele peste 6.000 de cărţi din hotel.

8. Cu patul în copac

Hotelul Kadir’s Tree House (Turcia)

8copaci

Între pinii şi dafinii din valea Olimpului, din sudul Turciei, se află şi o versiune pentru adulți a clasicei fantezii din copilărie: casa din copac. Kadir’s Tree House este un camping de căbănuţe construite printre ramuri, pe trunchiuri groase de copaci. Singurul inconvenient al zonei este lipsa intimității  dat fiind că există peste 300 de astfel de căbănuţe suspendate în campingul respectiv. O noapte costă însă mai puțin de 100 de dolari pe noapte.

9. Hotel pentru „supravieţuitorul” din tine

Hotelul Survival Pod (Haga-Olanda)

Hotelurile capsule nu sunt exclusiv japoneze: se găsesc şi în Europa, deşi sunt puţin diferite. În Survival Pod Hotel e vorba de capsule portocalii situate în Scheveningen, lângă Haga. Costă între 100 şi 200 de dolari şi unele includ doar saci de dormit. Este vorba de o propunere originală creată ca proiect artistic în 2004. Proprietarul hotelului, Denis Oudendijk, a realizat mai multe modele şi lucrează deja la deschiderea unor locaţi similare în Amsterdam, Belgia şi Nantes (Franţa).

Hotelul Survival Pod (Haga-Olanda

Camerele, de culoare portocaliu strălucitor, sunt vechi capsule care au aparținut serviciului unei platforme petroliere prin anii 70. Au doar 4,25 metri în diametru. Singurele adăugiri care li s-au făcut au fost un sistem automat de închidere a ușilor şi nişte wc-uri chimice. Nu sunt foarte luxoase și nu includ decât saci de dormit (unele nici asta) şi câte un kit de supravieţuire.

10. Atenţie, ne pregătim de decolare!

Hotel Jumbo (Stockholm-Suedia)

În aproape toate listele de „hoteluri ciudate” apare şi Jumbo Hotel, un Boeing 747-200 de două etaje, situat în aeroportul internaţional din Stockholm şi transformat într-un magnific hotel din 2009. Are 25 de camere de diferite categorii, unele chiar de lux, iar una din cameră e situată chiar în cabina avionului, dotată cu baie privată şi cu privelişte asupra pistelor aeroportului Arlanda. Nu lipseşte cafeneaua, la etajul al doilea.

Hotel Jumbo (Stockholm-Suedia

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s