Iguassu Falls – o minunata creatie a naturii

Tarziu, trecuse de miezul noptii, cand am aterizat cu avionul la Foz do Iguacu, unde eram asteptate de un autoturism al pensiunii Charm Suits, unde facusem pe booking, rezervarea, 4 nopti, cu mic dejun si transferuri aeroport 30 euro/noapte camera cu 2 paturi, care ne-a condusla micutul, intim si eleganta piensiune, gazda noastra desi era ora 2 noaptea, ne astepta la receptie, si ne-a recomandat ca maine dupa ce ne sculam sa organizam impreuna un program de vizite.

A doua zi, am facut un program care s-a dovedit ulterior minunat, cu vizitarea cascadei, prima zi partea Braziliana, cu un pranz in restaurantul asezat la punctul final al traseului si cu Parcul de pasari, a doua zi partea Argentiniana, seara o cina cu un minunat spectacol de dansuri sud-americane, tinut intr-o sala de sport cu 1000 de locuri la mese si ultima zi hidrocentrala de la Itaipu, tot acest program il faceam cu masina lor, acel autoturism care ne-a adus de la aeroport si de care ne desparteam la plecare in aeroport, pretul 169 euro/persoana si noi mai suportam doar pretul biletelor la intrarea in parcuri. Asa ca imediat ce am definitivat totul, am plecat rapid la intalnirea cu faimoasa, pe buna dreptate si cea mai intinsa cascada din lume, care isi intinde perdeaua de apa pe 2 tari: Brazilia si Argentina intr-o imensa padure tropicala, declarate in 1986 Patrimoniu Natural al Umanitatii, de UNESCO, datorita frumusetii fara limita si in acelasi timp pt. biodiversitatea de plante, si animale (peste 2000 de specii) dintre care putem enunta: begonii, orhidee, ferigi, liane, palmieri, tucani, papagali, lastuni, fluturi, furnicari (nasua-nasua), care se plimba prietenosi printre picioarele vizitatorilor, dar si pradatori care stau in zonele limitate accesului turistului ca: jaguarul, pantera, sarpele Coral. 

Aceasta asezare paradisiatica a devenit destinatia favorita a turistilor din intraga lume, anual 2 mil. de turisti dar si regi, principi, presedinti, celebritati vizitaeza si admira cu respect creatia Mamei Natura. Dupa ce ai strabatut jungla pe o dist. de 1 km cu autobuze, cu emisii reduse pt. a proteja mediul si a nu altera eco-sistemul, care merg destul de incet pt. a proteja animalele salbatice din jungla, se deschide in fata ochilor un magnific spectacol, cand raul Iguassu se arunca peste podisul Parana, aruncand nori de spuma si stropi peste jungla tropicala. Zeci de curcubee, aruncate ca niste arcuri colorate formeaza un tablou pitoresc, in aceasta atmosfera incetosata, multumita razelor soarelui care o strapung, apa se revarsa sub forma unei perdele intr-o serie de 275 caderi, numite cataracte, despartite de praguri de piatra sau insulite. Cantit. de apa care curge e atat de mare, incat crezi ca e un ocean ce curge in abis” dupa cum spunea botanistul elvetian Robert Chodat si intraga cascada acopera un vol. de 10 mil. de litri /sec. in sezonul ploios.

Pe alocuri raul se lateste si in cadere produce un vuiet asemanator bubuitului de tunet, care poate fi auzit pana la 24 km. In dreptul fiecarei cataracte, un balcon iti permite sa te apropii atat de mult incat te atinge ploaia de apa pulverizata. Cascada are o latime de 4 km, cu o cadere de nivel de 150 m in cel mai inalt punct Cataracta Uniunii, care se revarsa intr-un abis spectaculos numit Gatul Diavolului, situat pe partea Argentinei, dupa ce ai traversat raul pe un podet de 2 km, aflandu-se la jumatatea latimi raului. Pe partea Argentinei, jungla o strabati cu trenuletul din Gara Centrala dist. aici fiind mult mai mari, prima oprire dupa 20 min. este si locul de plecare pe traseu, care incepe cu Circuitul de Sus, cu grad redus de dificultate, fara scari, afundandute adanc in jungla, din cand in cand ti se deschide o minunata priveliste a caderilor de apa, cand ai terminat de traversat jungla, incepe Circuitul de jos, care coboara pe o serie de trepte unite de drum in panta, si din loc in loc ai acces la balcoane, de unde te poti apropia de caderile de apa, facand si scurte popasuri, cand s-au terminat scarile ajungi la rau, despartit de o mica insula.

De pe aceasta insula te poti apropia de cataracta San Martin, unde cascada face 2 salturi, de cate 30 m, apoi te reantorci la gara in care ai coborat pt. ati continua drumul cu aceeasi mocanita, prin padurea tropicala pt. a doua etapa la Gatul Diavolului, la coborare din trenulet, am facut cu totii un scurt popas la o terasa pt. a ne aproviziona cu noi sticle de apa, a merge la toilete, pt ca de aici drumul este destul de lung, aici, furnicari prietenosine dadeau tarcoale, infruptanduse din biscuitii oferiti de turisti, iar pe balustrade, papagali mici cu un penaj viu colorat sau fluturi stateau sa-i admiram.

Am continuat drumul si in scurt timp am ajuns la un pod de lemn, construit peste ramificatiile raului, dupa 1h30min. de mers continuu in bataia soarelui, am ajuns la punctul unde toate bratele converg intr-o cadere voilenta pe un zid in forma de u si cazand la o adancime de 269m, este Gatul Diavolului, aceasta priveliste o traiesti odata in viata, stropii de apa pulverizati te racoresc, iar curcubeul deschis pe aceasta involburata cadere te vrajeste. Lastunii agatati de stanci, srabat apa involburata, plecand in cautare de hrana, iar cele mai frumoase privelisti sunt atunci candrazele soarelui deschid curcubee in abisul apei, este un spectacol de culoare si sunet, facut de apa in cadere, si admiri maretia naturii.

De aici spectacolul oferit se incheie iar noi ne-am intors spre iesire, dar cu speranta ca si in urmatoarea zi Brazilia ne va mai oferi ceva de neuitat, si nu am fost dezamagita, fiecare zi a fost un minunat spectacol al naturii atat de generoasa cu aceasta tara

Impresii postate de grecudoina in 03.02.2012 pe AmFostAcolo.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s