Una din cele 7 minuni ale lumii moderne – hidrocentrala de la Itaipu

Odata cu aceasta hidrocentrala s-a impus si creearea Birth Park care se intinde pe o suprafata de 4 h de padure subtropicala la iesirea din Parcul National Iguassu partea Braziliana, unde vizitatorii intra in contact fara restrictii de plasa sau custi cu peste 900 de pasari din 150 specii, care traiesc sau au trait in Brazilia, acum fiind pe cale de disparitie se afla sub protectie pt. conservarea lor.

Itaipu binacional a noite.

Un spectacol de viata si culoare, un colt de o rara frumusete, este cea mai buna descriere a acestui parc, unde sute de specii de pasari traiesc alaturi de reptile si serpi: struti, papagali, Araras, Tucani, colibri, flamingo, ibiz, alaturi de: iguane, broaste testoase, serpi Boa, crocodili, jaguari, puma, anaconda. 

Parcul National Iguassu

De asemenea de curand s-a inaugurat un nou spatiu pt. primate din Africa, pe cale de disparitie. Aici te poti bucura de multitudinea de culori a penajului acestor pasari si chiar poti pune mana pe ele, cum am mangaiat si eu un tucan, in timp ce tragea de cureaua rucsacului meu probabil atras de mirosul de biscuiti din interiorul lui. Pt. pasarile mai mici sunt voliere cu supr. de 650 mp., dotate cu mici cascade, poduri pt. a li se pastra mediul adecvat vieti lor din libertate si in care vizitatorii intra succesiv prin 2 usi, peste pomi sunt plase pt. a le impiedica zborul afara, de fapt peste tot parcul deasupra celor mai inalti pomi sunt intinse plase pt a nu permite evadarea lor, unde riscul e mare de supravietuire, pt. speciile formate in captivitate. Aici s-au realizat reproduceri la: tucan, pasarea trompeta, galbenul Macaul Buc, vulturica, iar atuci erau pe cale de a obtine reproducerea papagalului purpuriu, toate specii amenintate cu disparitia, La ora 17 am fost invitati afara din parc, angajatii incepand pregatirea pt. hrana pasarilor si pregatirea de innoptat inainte de apusul soarelui.

Itaipu dam

Ajunse acasa, la pousada Charm Suits, m-am bucurat de racoarea apei din piscina din fata camerei, si mi-am revenit din zapuseala pe care o indurasem in interiorul parcului unde temp. depaseste 40 grade C, si cu o pizza comandata la pensiunea nostra si cu o cana de suc de mango si ananas pt. prietena mea, facut de gazda noastra Marcio, am petrecut seara, inconjurati de linistea si racoarea noptii.

A doua zi am plecat spre podul prieteniei care leaga orasele Iguassu de Ciudat del Este, care din anul 1966 a intrat in istorie ca urmare a semnarii tratatului bilateral Documentul de la Iguassu, prin care s-a stabilit conceperea unui studiu de evaluare a potentialului energetic al raului Parana, care uda cele 2 state Brazilia si Paraguai si la mica dist de granita cu Argentina, cea mai mare putere s-a gasit in zona insulei Itaipu, care va da si numele celei mai mari hidrocentrale din lume, devenind una din cele 7 minuni ale lumii moderne.

Usina hidrelétrica binacional de Itaipu

Itaipu inseamna ”pietrele care cauta ”, in limba guarani, pana la aceasta hidrocentrala au fost voci care sustineau ca nu ne putem baza pe energia alternativa, dar aceasta constructie a demonstrat contrariu, ea deschide seri celor 7 minuni moderne, urmata de: canalulPanama, Eurotunel, Podul Golden Gate, Empire State Bulding, Canadia National Tower, si Netherland’s Tidal Defences.

Despre aproape toate stim cate ceva din filme, dar despre aceasta hidrocentrala s-a spus f. putin, despre uriasele eforturi facute cu stramutarea, locuitorilor, pasarilor, animalelor salbatice unice in lume, ca si dimensiunea constructiei.

Itaipu

Constrictia a inceput in 1973, apogeul s-a atins in 1978, cand lunar se turnau 338000 mc beton, de 30000 lucratori, realizandu-se un lac de acumulare de 170km lungime, capacitate 29 miliarde tone de apa, raul a fost redirectionat, prin canal construit, cel de-al 7-lea rau din lume, urmand alt curs, mutandu-se 50 mil. t roca si piatra. Pt. a nu distruge diversitatea unica in lume de fauna si flora, au fost mutate peste 700 specii de plante si animale salbatice, prinderea lor incepand din anul 1975 si a continuat pana la umplerea lacului de acumulare: s-au prins: tucani, papagali, araras, ibis, pauni, pantere, puma, fluturi, si atuncia aparut necesitatea creeri Birth Park-ului, pt. ca au fost specii care nu s-au putut adapta noilor locuri.

Astazi 3 decade mai tarziu, opinia guvernului militar din Brazilia a castigat, pt ca atunci, a fost considerat unproiect paranoic si megaloman. In 1995 hidrocentrala acoperea 26%din consumul de energie electrica a Braziliei si 78% din cel alParaguaiului, iar in 2005, prin extinderea capacitati la 20 regenatoare de 700 MWfiecare acoperea 93% din consumul Paraguaiului si 20% din cel al Btaziliei, hidrocentrala are azi o lung. de 7744m si inaltimea de 225 m, costurile totale s-au ridicat la suma de 20 miliarde de $, dar pe langa energia produsa ea este un simbol de protectie a mediului inconjurator.

Usina Hidroelétrica de Itaipu - Paraná

De la Itaipu ne-am intors rapid pt a ne destinde pana la ora 20 cand un microbuz urma sa ne ridice de la hotel pt a fi duse la un magnific spectacol de dansuri sua americane tinut intr-o sala de sport din centrul Iguassului, amenajata ca un restaurant, unde in timpul unui bogat dineu cu tot specificul Brazilian, de la tepusele cu carne, aperitive, si deserturi pana la traditionala caipirinia, am vazut cel mai frumos spectacol de dans sustinut de cei mai buni dansatori ai tarilor din America Centrala si Latina, acele tari unde cu ritmul muzicii se nasc fiecare.

Itaipu Binacional

Pe o scena asezata la inaltimea de deasupra meselor, spectacolul a fost deschis dedansuri populare traditionale si o parada a costumelor din tarile: Chile ParaguayPeru, Uruguaiy, Bolivia, dupa care au intrat argentinienii cu celebrul lor tango, acesta a fost momentul culminant al serii, toata sala a fost alaturi de trairile inflacarate, de bataile inimilor unite a perechilor de dansatori si cu respiratia taiataam urmarit fiecare pas al dansatorilor inlantuiti in acest superb dans pe care nimeni cred ca in lume nu poate sa-l realizeze mai bine ca ei.

A urmat Mexicul cu cantecele si dansurile lor si incheierea a facut-o Brazilia cu celebrele lor dansuri: capoiera (dansul inspirat de la scavii din Africa, unde in ritmul batailor tobelor invelite in bucati de piele de antilopa isi exprima dorinta de razbunare pe cei ce ii exploateaza, dorinta de libertate este un dans al dureri) si samba. Incheierea s-a facut cu un mini-carnaval, la care am fost invitati cu totii de gratioasele cu piele de abanos din Brazilia.

Aceasta seara a incheiat si vizita noastra in Iguassu, a doua zi ne-am luat zborul spre Rio de Janiero


Impresii postate de grecudoina in 04.02.2012 pe AmFostAcolo.ro

Un răspuns la „Una din cele 7 minuni ale lumii moderne – hidrocentrala de la Itaipu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s