Bem-vindo a Madeira, Ilha das Flores!

Cele mai interesante 5 experiente madeireze!

Mergeti pe dumul apei pana sus in munti, urmand potecile de-a lungul canalelor de irigatii levadas.

Levadas sunt mici canale de irigatie care strabat intreaga insula, de la nord la sud , pe o lungime totala de 2.150 km. Au fost construite in secolul al XVI –lea  pentru a aduce apa din regiunile nordice inalte, ploioase si umede, spre cele fertile din sud, insorite si uscate. Traseele de-a lungul acestor canale, in general cu un grad de dificultate redus, sunt o cale comoda de a ajunge in locuri greu accesibile altminteri. Urmati Levada do Rei ca sa explorati Laurissilva, Padurea de laur, declarata monument UNESCO.

Levada Madeira

Intoarceti-va de la Monte la Funchal intr-un mod cu totul inedit, alunecand la vale pe panta inclinata a strazilor abrupt, instalati comod intr-un carro de cesto.

Plimbarile cu aceste “sanii” din rachita pe talpici de lemn sunt cea mai popular distractie din Monte. Impinse de doi barbate (carreiros), imbracati in costume traditionale albe si cu o palarie pe cap, care stau pe o platforma in spatele “saniei” si o contorleaza cu ajutorul unor corzi, carros de cesto parcur distant de 2 km in 10 minute. Insusi Hemingway a incercat senzatiile tari ale unei asemenea curse, iar la final a concluzionat ca a fost “ cea mai amuzanta plimbare din viata sa”.

carro de cesto madeira

Luati funicularul de la Achadas da Cruz pana la baza falezei stancoase, aflata cu 300 m mai jos.

Teleferico das Achadas da Cruz a fost construit initial pentru a-I ajuta pe fermieri sa ajunga mai usor la parcelele fertile de la  baza coastei abrupte. Azi le ofera turistilor amatori de senzati tari una dintre cele mai spectaculoase curse de pe insula.

madeira teleferico

Degustati delicioasele vinuri de Madeira si bautura locala poncha.

Madeira este cunoscuta pentru soiurile sale de struguri din care se face vinul sec  Sercial, vinul dulce Verdelho si vinurile de desert Boal si Malmsey . Toate acestea pot fi degustate in Adegas de Sao Francisco din Funchal, o pivnita de vinuri amenajata intr-un fost complex manastiresc. Poncha este bautura traditionala, preparata din lamaie, miere si alcool din trestie de zahar. Faceti o vizita la Sociedade dos Engenhos da Calheta, unde se afla una dintre putinele mori pentru trestia de zahar inca functionale, ca sa vedeti cum se face poncho.

madeira vin

Faceti piata in Mercado dos Lavradores din Funchal.

Cumparati legume si fructe exotice, flori si obiecte mestesugaresti din Piata Fermierilor, situata in Zona Velha din Capitala. Atmosfera animata si colorata i-au asigurat o neasteptata popularitate in randul turistilor. Hala acoperita, construita in Art Deco, este decorata la exterior cu azulejos care redau infatisarea de odinioara a pietei.

Mercado dos Lavradores din Funchal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s