Bom Dia, Mozambic!

Pana nu demult una dintre cel mai putin cunoscute destinatii ale Africii, Mozambic devine din ce in ce mai faimos ca unul dintre cele mai atractive locuri de pe continent. Magnifica sa linie de coasta  este marginita de insule virgine , ale caror nisipuri albe sunt presarate cu palmieri si intretaiate de urmele vechi de secole ale centrelor comerciale din departari ca Goa, Macau si  Arabia.

Culorile arhipelagului Bazaruto, cel mai accesibil grup de insule, sunt ametitoare. De sus, nuante stralucitoare de turcoaz si albastru inchis se impletesc cu tonuri de verde si jad, intr-un contrast uimitor cu albul imaculat al tarmurilor si plajelor .
La aprox. 1400 km nord se afla arhipelagul Quirimbas, un lant de insule izolate aruncate departe de tarm , in partea cea mai inalta a Mozambicului. Renumite in vechime ca centre comerciale pentru fildes si ambra cenusie, aceste insule atrag acum scafandri si turisti, in pensiuni luxoase si pline de romantism.

Aici, viata de zi cu zi se desfasoara la fel de secole. Femei invesmantate in valuri(capulanas) si esarfe viu colorate isi fac loc in vaduri sa stranga scoici; mesterii construiesc barci folosind tehnici foarte vechi; pescarii isi transporta prada la tarm, cu plase tesute manual; zilele incep bland, cu nuantele de roz ale rasaritului inundand cerul Oceanului Indian.

Stinghera, de-a lungul liniei de coasta dintre arhipelagurile Bazaruto si Quirimbas se afla mica insula Mozambic, candva un port intermediar important pe traseele comerciale catre est. Astazi, strazile pustii ale vechiului Stone Town pastreaza urmele secolelor demult apuse, iar bisericile acoperite de panze de paianjen privesc spre pietele (pracas) tacute, tacerea lor fiind intrerupta doar de strigatele razlete ale copiilor si de rugaciunile din moscheea din apropiere.

Insula Mozambic e un creuzet al culturilor, cu cladiri coloniale de secol XVII care domina modestele colibe de stuf , moschei langa templele hinduse, si barci arabe ce aluneca pe vechile trasee maritime.

Prosperitatea insulei a durat pana la sfarsitul sec. XIX, cand descoperirea aurului si a diamantelor in Africa de Sud si dezvoltarea porturilor noi au provocat declinul insulei, care s-a degradat in tacere pana in 1991, cand a devenit parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

La o distanta geografica si culturala semnificativa de idilicul insulei tropicale Mozambic se afla moderna capital de pe coasta , Maputo. Aici, bulevardele largi sunt marginite de copaci in floare, iar cladirile din perioada colonial se ridica dintre blocuri. Amestecul de ritmuri latine si africane alimenteaza viata de noapte a orasului, radicand pulsul strazilor. Bijuterii putin cunoscute pe un continent, atat de vast, comorile Mozambicului asteapta sa fie descoperite .

Femeie makua cu fata vopsita in albmozambique_3110_600x450

Pui de impala hranindu-se

impala1

Scufundari alaturi de rechinul-balena (Rhincodon typus)

78_whalesharksmozambique_banner_1

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s