Plimbare prin Defileul Samaria

Una dintre cele mai incredibile experiente pe care le poti incerca in Creta este o plimbare prin Defileul Samaria, cel mai lung defileul din Europa. De fapt, daca numarul turistilor dovedeste ceva, aceasta este a doua destinatie turistica de pe insula ca popularitate: aproape jumatate de milion de oameni il strabat in fiecare an, numar depasit doar de vizitatorii Palatului din Knossos.

La inceputul anului, florile salbatice din defileu sunt cum nu se poate mai frumoase; apele paraului sunt insa imprevizibile , iar traseul poate fi inchis fara avertizari, asa ca verifica din timp.

In miezul verii, mii de oameni parcurg defileul in fiecare zi. Daca iti poti programa vizita pentru sfarsitul primaverii sau inceputul toamnei, ai mai multe sanse sa reusesti sa apreciezi mai bine grandoarea si solitudinea acestuia. Dar chiar daca esti nevoit sa te plimbi in compania altor turisti, tot merita sa faci aceasta vizita.
Plimbarea are o lungime totala de 17 km si cei mai multi oameni parcurg traseul in decurs de cinci pana la sapte ore. Este o drumetie solicitanta, dar, datorita faptului ca vei cobor in cea mai mare parte din timp, este perfect realizabila de catre oricine se alfa intr-o forma fizica rezonabila, chiar si de catre cei mai lenti.

Plimbarea incepe dintr-o parcare mare si semnalizata, aflata in sudul satului Omalos. Defileul se deschide la ora 6 am. Din parcare , mergi drept inainte pe xyloskalon, care este un drum marcat si inseamna ” scara de lemn”. In realitate este o poteca abrupta in zigzag, taiata in stanca, dar care are deasupra bucati de lemn pentru sustinere si protectie. Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase parti ale traseului, unde drumul plonjeaza aproape 700 m in doar 3 km. Jos se afla o capela minuscula, Agios Nikolaos. De aici, drumul se largeste si pentru o vreme ramane plat, traversand de cateva ori paraul care curge de-a lungul defileului. La aproximativ 6,5 km in interiorul defileului, pe stanga, vei trece pe langa un sat abandonat, Samaria, ai carui locuitori au plecat in 1962, cand defileul a fost declarat parc national.
Ajungi apoi in cea mai dramatica parte a traseului, unde defileul se stramtoreaza pana ajunge sa aiba doar 3 m latime, in asa-numitele Porti de Fier, Sidiroportes, si unde peretii de stanca se inalta pana la 300 m deaspura ta.  Apoi, stancile se largesc di nou, si ajungi intr-o vale mai larga, si unde, conform procedurilor de siguranta , trebuie sa arati biletul de acces si sa dovedesti astfel ca ai iesit din defileu.

Samaria_Gorge_15samaria-gorge-nationalSamaria_Gorge_03SamariaPath2

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s