Rethimno,un amestec de arhitectura si istorie, influente culturale si diverse stiluri, de la cel venetian la cel musulman

Orasul greco-roman Rithymna a precedat Rethimno-ul modern, iar despre situl acestuia sa stie ca a fost locuit inca din perioada minoica. Nu exista vestigii din perioada palatala, dar sunt multe din perioada greco-romana, cand Rethimno era deja centru de comert si port important. In decursul secolului al XVI-lea, orasul s-a dezvoltat cu repeziciune sub conducerea venetienilor, construindu-si o reputatie de centru artistic si educational pe care si-o pastreaza pana astazi. Elementul dominant al orasului este Fortetsa, o fortareata venetiana. A fost construita in anii 1570 pentru apararea impotriva atacurilor piratesti, dar si pentru a tine un ochi vigilent atintit asupra turcilor, a caror putere era in continua crestere. Dar fortareata nu a reusit sa isi indeplineasca functiile pentru prea mult timp: turcii au cucerit-o in 1645, in urma unui asediu care a durat 23 de zile.
Despre Fortetsa se presupune ca ar fi cea mai mare fortareata construita vreodata de venetieni, si se mentine in continuare in stare destul de buna.

In interiorul ei se alfa vestigiile unor cladiri administrative  – o garnizoana, un rezervor de apa, Biserica Sfintei Catherine si Moscheea Sultanului Ibrahim. Este chiar incapatoare pentru a adaposti un teatru de mici dimensiuni, folosit pentru spectacole in timpul verii. Privelistea asupra portului si a orasului pe care il poti admira de pe uriasele sale ziduri de aparare merita ea singura sa faci o plimbare pana aici. De cealalta parte a intrarii in Fortetsa se afla fosta inchisoare, care in prezent gazduieste Muzeul de Arheologie. Transformarea a fost facuta foarte bine, iar exponatele sunt aranjate in camerele care inconjoara un atrium central bine luminat. Desi orasul in sine nu este prea bogat in obiecte minoice, zona din apropiere este plina de astfel de vestigii, iar muzeul detine o colectie excelenta, printre care se numara si o bogata si fascinanta sectiune de cufere mortuare pictate, denumite larnakes.

La sud de Muzeul de Arheologie se afla partea veche a orasului, cu numeroasele constructii de interes instoric, care par cu totul rupte de efervescenta de turisti straini din tavernele  portului si de pe plajele orasului. Viata din orasul vechi se desfasoara in jurul Fantanii Rimondi, care se ridica la capatul unei stazi principale aglomerate, inconjurata de cafenele si de magazine.  La aprox. 46 m catre sud se afla o constructie inca si mai veche, loggia din secolul al XVI-lea, construita de venetieni drept piata comerciala. Fosta cladire a Muzeului de Arheologie , aceasta a devenit acum magazinul muzeului.

Inspre sud-est de loggia se gaseste micul port venetian, capabil sa primeasca doar ambarcatiuni de mici dimensiuni si flota de pescuit locala; feriboturile interinsulare si cele care fac curse catre Pireu sunt nevoite sa acosteze afara. Aici poti vedea pescarii cum isi dreg navoadele sau cum si vand dimineata pestele prins in cursul noptii. Farul de aici, datand din secolul al XVI-lea, este o alta mostenire venetiana remarcabila. Noaptea, intreaga scena se transforma, iar oamenii se stang in port pentru a vedea si pentru a fi vazuti , dar si pentru a manca si a bea pe saturate.

La aprox. 23 km sud-est de Rethimno, intr-un decor natural spectaculors aflat la capatul unui defileu si inconjurat de cranguri de pomi roditori , se afla Manastirea Moni Arkadiou din secolul al XVI-lea, oprire obligatorie pentru orice traseu turistic.Rethymno_-_Agnostos_Stratiotis ret 2 ret Rethymno-1

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s