Hai la Focul lui Sumedru!

Inainte de sosirea iernii, de Sfantul Dumitru, locuitorii din zona Bran, fac „Focul lui Sumedru”, sarbatoare la care participa copiii satului, dar si adultii. Copiii, imbracati in portul popular specific locului, fac un foc mare si joaca dansuri sacre in jurul lui. Cei mai curajosi isi iau avant si sar prin foc sau peste focul lui Sumedru, ocrotitorul recoltelor si oierilor.

Focul se face pe dealuri, in general in partea cea mai inalta a zonei si poate fi vazut de la mari distante, oferind un spectacol unic. Localnicii indeamna pe toata lumea, prin strigaturi, „Hai la Focul lui Sumedru!”. Focul are aici rol purificator si regenerator.

Cine sare peste foc va fi sanatos si se va casatori in acel an. Daca este belsug de gutui si nuci, iarna va fi grea. Pe 26 ocotmbrie, daca e luna noua, va fi iarna scurta si usoara.

Daca e inorat, vant sau ploua, vor fi zapezi mari, ger si iarna lunga. Pentru a afla cum va fi vremea, ciobanii pun dulama intre oi. Daca se culca pe ea o oaie neagra, iarna va fi usoara.

Se termina semanatul usturoiului, se tund coamele cailor, ca sa aiba par frumos. Pe 27 octombrie, de Cuviosul Dimitrie cel Nou, din Basarabi, se tine Poitra lui Sumedru, cand se desfac stanile.

Sfantul Dumitru, celebrat in data de 26 octombrie, este o divinitate pastorala, protector al pastorilor. Este vorba de „focul viu„ al ciobanilor romani, care purifica indeosebi pastorii si turmele.

Tradiatia este specifica zonei muscelului si branului, unica in tara. Dupa ce focul este aprins, intr-o explozie de bucurie, copiii striga : Hai la focul lui Sumedru, ca a prins Dumitru iedu !

Femeile impart covrigi, nuci, mere si bautura. La plecare, participantii iau carbuni aprinsi cu care fertilizeaza gradinile si livezile.

Anul acesta,  sarbatoarea va avea loc pe  Platoul Inima Reginei Maria, din Bran. Producătorii din zonă vor scoate la vânzare cele mai bune produse tradiţionale la standurile special amenajate aici. Sărbătoarea va fi însoţită, pe tot parcursul ei, de muzică şi dans. Turiştii vor avea parte şi de momente interactive, cum ar fi lecţiile de dans sau concursuri pentru cei care se încumetă să sară peste foc.

Pensiunea Hanul Oierului  va imbie sa-i pasiti pragul ori de cate ori sunteti in cautarea unei variante de cazare in Bran.

bar de zi poza mica

smedru

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s