Anul acesta Dublinul „it’s a must” !

Dublin este locul unde se afla nenumarate muzee si galerii fantastice, precum si multe alte expozitii de arta contemporana, ceea ce inseamna ca aici gasesti ceva pentru toate gusturile si categoriile de varsta. Muzeul national si Galeria nationala se afla in perfecta armonie cu alte lacasuri de cultura, cum ar fi Muzeul de arta moderna sau arhiva de fotografie din Temple Bar. In Dublin exista un amestec de muzee si galerii apartinand statului si centre in care se organizeaza expozitii private, care sunt deschise tot timpul.

dublin

Cele mai populare atractii din Dublin, care trebuie neaparat vazute sunt :

Beraria Guinness – Beraria dominanta a Irlandei, fondata de Arthur Guiness in 1759, acopera o suprafata impozanta la vest de Catedrala Christchuirch.

Trinity College Dublin si Cartea din Kells
Cartea din Kells
a ramas in manastirea Kells pana in anul 1654. In acest an armata lui Cromwell (care a fost un protestant iconoclast) a ocupat manastirea; de frica unei distrugeri, guvernatoul orasului Kells (si el protestant, probabil insa cu un alt set de valori) trimite cartea la Dublin pentru a o feri si pastra de urgia vremurilor. Dupa restaurarea monarhiei (1660 – Carol / Charles al II-lea), Jones episcopul din Meath depune spre pastrare  manuscrisul  la Trinity College in Dublin. In timp, acestui superb manuscris sunt adaugate pagini, spre exemplu Gerald Plunkett adauga o serie de numerale romane la capitolele care contineau evangheliile canonice, tinand insa cont de diviziunea (nu prea canonica) creata in secolul al XIII-lea. Marele invatat (si preot Anglican) James Ussher, reinscriptioneaza paginile manuscrisului incluzand si pe cele care nu apartineau originalului.

Galeria Dublinia – Muzeul vikingilor si al istoriei medievale

Temple Bar – Denumirea Temple Bar i se trage zonei de la familia Temple care ar fi trait acolo in secolul al 17-lea. Pe locul unde se gasesc cele cateva stradute cu localuri, pentru ca nu sunt multe, acea familie isi avea resedinta si gradinile.

Muzeul Kilmainham Gaol – Kilmainham Gaol a fost in trecut o inchisoare care a jucat un rol foarte important in istoria Irlandei. Acum, in schimb, este muzeu de istorie, vizitat anual de mii de turisti interesati in istoria tarii si a capitalei, desigur. Muzeul este considerat un monument pentru intreaga istorie a Irlandei, in special pentru ca a jucat un rol important in castigarea independentei. Mai mult decat atat, cladirea in sine este legata si in prezent de conceptul de nationalism pe care irlandezii il au si din acest motiv, muzeul este una din principalele atractii ale Dublinului. In plus, muzeul apare si in multe productii cinematografice, dintre care cea mai cunoscuta este „Jaf in stil italian”, o productie din anul 2003.

Distileria Old Jameson –  Localizata in inima Dublin-ului, Distileria Old Jameson concentreaza esenta Irlandei. Acest muzeu ilustreaza istoria whiskey-ului irlandez, numit in irlandeza uisce beatha (apa vietii), iar ghizii experti vor raspunde la orice intrebari pe care iubitorii de whiskey le pot avea. Vizitatorii pot lua parte la o degustare de whiskey la bar, dupa ce fac turul si incearca whiskey-uri irlandeze, scotiene si americane.

Castelul Dublin – Desi Castelul Dublin a fost distrus ca urmare a incendiului de la sfarsitul secolului al 17-lea, astazi se afla din nou restaurat in gloria sa originala. Acest castel a fost infiintat in anul 1204 la ordinele regelui Ioan. Astazi, castelul Dublin ramane un loc de intalnire pentru inaugurari prezidentiale din Irlanda si alte functii maiestuoase.

Galeria Nationala a Irlandei – pasionatii vor descoperi variata si interesanta colectie de arta irlandeza si lucrarile unor mari artisti europeni.

Parcul Stephen’s Green – este unul din cele mai mari parcuri din Irlanda si este adiacent celei mai importante strazi din Dublin, o strada unde se gasesc cele mai scumpe si mai de lux magazine din oras. Mai mult decat atat, parcul este si unul din cele mai vechi parcuri de interes din Dublin, fiind inaugurat in anul 1664. In plus, este si unul din cele mai interesante puncte de atractie din intreaga capitala a Irlandei. In parc se gasesc numeroase statui a numerosi scriitori si persoane faimoase care s-au nascut in Dublin.

Catedrala Christchurch – proiectata de arhitectul Shingeru Ban folosindu-se de elemente structurale din carton a fost finalizata. Aceasta constructie este o solutie temporara care inlocuieste catedrala Anglicana devastata in urma cutremurului din Februarie, 2011. Estimarile specialistilor preconizeaza ca noua structura, desi realizata din carton si hartie va rezista cincizeci de ani, timp in care se vor termina lucrarile de construire ale noii biserici din oras.Recunoscut la nivel international pentru lucrarile sale si afinitatea pe care acesta o are pentru carton, arhitectul japonez  Shingeru Ban este promotorul acestui tip de structura pentru ca militeaza pentru reducerea deseurilor rezultate in urma lucrarilor de construire. In ciuda aparentelor rezultatele sunt spectaculoase.Biserica din Christchurch a fost realizata din 98 de tuburi de carton care definesc cei doi versanti ai acoperisului, care functioneaza si ca elemente structurale menite sa redistribuie echilibrat eforturile din incarcari. Cele doua timpane triunghiulare au fost compuse din zeci de triunghiuri de sticla viu colorate, concepute ca o reintepretare moderna a vitraliilor din fosta catedrala. Dedesubt o serie de opt containere de marfa reciclate au fost amenajate astfel incat sa gazduiasca capelele si depozitarile necesare.

Anul acesta Dublin-ul „it’s a must”, orasul isi propune sa-si bata propriul record, organizand un festival mai mare, mai frumos, mai galagios, mai luminos de Revelion .

Vezi aici oferta Revelion la Dublin.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s