Sfintele Sarbatori de Paste in Romania

Sfintele Sarbatori de Paste, celebrate in toata lumea crestina, au o seminificatie aparte in sufletul romanilor. Pastele in Romania este sarbatorit cu mare respect si evlavie pentru Hristos, Pastele fiind momentul invierii Fiului lui Dumnezeu – Iisus Hristos, mantuitorul. Invierea Fiului lui Dumnezeu aduce speranta si bucurie in sufletele tuturor romanilor fiind un moment de iertare, innoire si incredere.

5

Traditional, Sfintele Sarbatori de Paste sunt petrecute alaturi de familie celebrand cu lumina si bucate traditionale acest moment de bucurie. Fiind un popor cu o cultura bogata in ritualuri si obiceiuri, poporul roman imbraca aceasta Sfanta Sarbatoare intr-o multitudine de datini si traditii, adanc inradacinate in cultura si istoria fiecarei regiuni.

paste-masa

In Bucovina, in noaptea de Inviere, fetele spala limba clopotului cu apa proaspata. In dimineata Pastelui, se spala pe fata cu aceasta apa, pentru a ramane frumoase tot timpul anului si pentru a atrage feciorii, asa cum clopotele atrag credinciosii la biserica, in noaptea Sfanta.

foto-Florii_L-Rotariu_705b86ff23

In Banat,  cea mai importanta zi este Joia mare. Traditia spune ca  in aceasta zi Joimarita (un personaj mitologic feminin) umbla prin sate si le pedepsea pe fetele care nu terminau de tors lana, iar pe cele mai lenese le lua si le manca. La micul dejun din prima zi de Pasti, bucatele sunt tamaiate si fiecare om de la masa primeste vin si paine sfintita.5273243-mediafax-foto-dan-lungu

In Moldova, in noaptea de Inviere spiritele rele sunt alungate cu pocnitori si impuscaturi. In dimineata de Paste se pune un oua rosu si unul alb intr-un bol cu apa ce trebuie sa contina monezi, copii trebuie sa si clateasca fata cu apa si sa si atinga obrajii cu oualele pentru a avea un an plin de bogatii.
OBICEIURI - TRADITII

Echipa J’Info Tours va ureaza

Paste fericit si Hristos a inviat! Fie ca bucuria Invierii Domnului sa va aduca in suflet numai lumina si fericire calatorii de poveste si cat mult timp petrecut alaturi de persoanele dragi.

Sarbatori Fericite!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s