Locuri de basm- Pietele de Craciun!

Pietele de Craciun se organizeaza in orase vechi cu biserici si catedrale maiestuoase invaluite in zapada, cu palate si piete medievale insufletite de lumini festive, cu piete plinede cadouri  incantatoare te asteapta sa te bucuri precum un copil de cea mai frumoasa perioadă din an, cea a Craciunului. La toate acestea se adauga si diversele specialitati culinare specifice fiecarei tari in parte. Aflati care sunt cele mai vizitate targuri de Craciun de pe „Bătrânul Continent” si unde se organizeaza.

  1. BERLIN (Germania) – Piata Gendarmenmarkt

In Berlin se afla cea mai frumoasa si mai eleganta piata de Craciun din Europa – Piata Gendarmenmarkt, renumita pentru impresionantul ansamblu arhitectonic format din cele 3 cladiri: Sala de Concerte, Catedrala Germana si Catedrala Franceza. Incepand din anul 2003, in perioada de dinaintea Craciunului, Piata Gendarmenmarkt imbraca haine de sarbatoare, pentru a-si intampina, intr-o atmosfera plina de veselie, oaspetii veniti pentru a vizita binecunoscutul Targ de Craciun organizat aici in fiecare an.

Un brad urias, frumos impodobit cu numeroase beculete, strajuieste, alaturi de cele trei cladiri monumentale frumos iluminate, aceasta minunata piata de Craciun, in care domneste o adevarata atmosfera de basm.

piata de craciun din berlin Gendarmenmarkt

  1. FRANKFURT (Germania) – Piata Römerberg

Avand in jur de 3 milioane de vizitatori anual, aceasta piata de Craciun este una din cele mai cunoscute din Europa. Aceasta piata este atestata documentar inca din anul 1393. Astazi, a devenit una din cele mai mari piete de Craciun din intreaga lume, avand peste 200 de standuri, ce contin o gama larga de produse specifice sarbatorilor de iarna: ornamente pentru pomul de Craciun, jucarii, diverse cadouri pentru cei dragi. In aceasta piata sunt 6 carusele pentru copii si peste 85 de standuri alimentare, care ofera vizitatorilor diverse produse culinare traditionale, alaturi de vin fiert si cedru fierbinte de mere.

Alte puncte de interes din Piata de Craciun Römerberg din Frankfurt sunt uriasul Pom de Craciun, impodobit intr-un mod aparte de mii de beculete, si Scena Nasterii Domnului Iisus, realizata in marime naturala. Piata de Craciun Römerberg se inchide intotdeauna pe data de 22 decembrie.

piata de craciun din FRANKFURT Römerberg

  1. DRESDA (Germania) – Piata Striezelmarkt

Pietele de Craciun din Dresda sunt cele mai vechi din lume; in acest oras s-a organizat pentru prima data un targ al Craciunului – Striezelmarkt – in anul 1434.

In perioada sarbatorilor de iarna, Piata Striezelmarkt din orasul Dresda este cu totul minunata. Luminile stralucitoare, decorul casutelor din lemn, precum si cea mai mare “piramida de Craciun”, inalta de 14 m, construita in trepte, din lemn, decorata cu ornamente de iarna si cu 42 de figurine din lemn,  creeaza o atmosfera plina de veselie, care atrage an de an tot mai multi turisti din intreaga lume. Orasul este cunoscut si pentru cozonacii impletiti si deosebit de deliciosi – “Dresden Stollen”.

Nu lipsesc din Piata de Craciun Striezelmarkt din Dresda dulciurile, carnatii si vinul fiert. Cabanele frumos decorate cu ghirlande si cu multe luminite multicolore, sunt pline cu specialitati culinare delicioase: clatite, migdale prajite, martipan, nuga si multe mancaruri rafinate. In acest frumos targ de Craciun vom gasi si renumita prajitura Striezel, facuta din fulgi de migdale si stafide, a carei reteta este cunoscuta de foarte putini bucatari. Atmosfera este feerica si unica in Piata Striezelmarkt din Dresda, cu ocazia sarbatorilor de iarna.

Arta populara este prezenta in aceasta minunata piata de Craciun prin diferite obiecte facute din lemn sau ceramica – lucrari traditionale ale mesterilor locali. Orasul are si multe restaurante, care isi intampina vizitatorii cu saloane ornate frumos, specific Craciunului, si cu preparate cat mai delicioase.

piata de craciun dresda Striezelmarkt

  1. VIENA (Austria) – Piata Rathausplatz

Incepand cu jumatatea lunii noiembrie si pana in ajunul Craciunului, in Viena sunt organizate diferite manifestari dedicate Nasterii Domnului Iisus Hristos. Aceasta Sarbatoare a Craciunului are in Viena o traditie de peste 700 de ani. De Craciun, orasul este pregatit sa-si intampine oaspetii cu atmosfera sa feerica – miile de beculete multicolore transforma marile piete ale orasului in adevarate bijuterii.

Una din cele mai fermecatoare si mai cunoscute piete de Craciun din Austria este Piata Centrala – piata din fata Primariei din Viena, piata numita “Piata Rathausplatz”, un loc care, in perioada pregatirilor pentru marea sarbatoare a Craciunului, pare a fi desprins din povesti. In fiecare an, cele peste 150 de standuri care sunt prezente in aceasta piata de Craciun, ofera cumparatorilor cadouri pentru toate gusturile. Parcul din jurul primariei este impodobit de sarbatoare – cabanele din lemn, frumos decorate cu multe ghirlande si beculete colorate, sunt pline cu diverse produse culinare, din care nu lipsesc preparatele traditionale: carnatii facuti la gratar, castanele prajite, snitelul vienez si dulciurile, foarte cautate de cei care sosesc in Piata Centrala din Viena. Atmosfera de basm este completata de uriasul brad din Piata Rathausplatz, care este impodobit de mii de luminite multicolore.

Viena are mai multe Piete de Craciun – in jur de 25 de astfel de Targuri dedicate Craciunului. Piata de Craciun din fata splendidului Palat Schönbrunn este la fel de incantatoare ca si Piata Centrala. Un alt loc deosebit de atragator pentru turisti este si Satul de Craciun din Piata Maria-Tereza din Viena, un loc ornat cu totul aparte, unde se gasesc multe podoabe pentru bradul de Craciun, precum si multe articole de artizanat si numeroase cadouri specifice Craciunului.

piata de craciun din viena Rathausplatz

  1. PRAGA (Cehia) – Piata Orasului Vechi

Praga este un alt oras pitoresc, potrivit pentru a intampina marea sarbatoare a Craciunului. In perioada premergatoare acestei sfinte sarbatori a Nasterii Domnului Iisus, Piata Orasului Vechi din Praga se transforma intr-una din cele mai frumoase piete de Craciun din Europa – un loc plin de farmec si lumini, un loc foarte cautat de mii de turisti din intreaga lume. Uriasul brad impodobit cu mii de beculete si cabanele din lemn pline cu produse specifice Craciunului, ii imbie atat pe cei mici, cat si pe cei mari, sa petreaca clipe de neuitat intr-una una din cele mai pitoresti piete de Craciun din Europa.

Pe langa produsele artizanale traditionale, jucarii din lemn si diferite produse din cristal de Boemia, in Piata Orasului Vechi este amenajata si o mare scena biblica, ce infatiseaza scena Nasterii Domnului Iisus in Betleem – intr-un staul din lemn, niste statuete reprezinta pe Fecioara Maria, pe Pruncul Iisus, pe Iosif si pe cei trei magi. In afara de Targul de Craciun din Piata Orasului Vechi, cele mai renumite piete de Craciun din Praga sunt cele din Piata Wenceslas, Piata Republicii si Piata Havel, unde vizitatorii se pot bucura de atmosfera de poveste pe care o gasesc aici.

In perioada sarbatorilor de iarna, orasul Praga este impodobit cu numeroase tarabe ce vand produse de patiserie foarte delicioase si bauturi calde. Cei care viziteaza Praga, au ocazia sa asiste la concerte simfonice si diferite spectacole specifice Craciunului.

piata de craciun din praga

Lasă un comentariu