Incursiune gastronomica in Africa de Sud

Mancarurile si bauturile Africii de Sud sunt la fel de variate ca si populatia tarii si diferitele ei zone climatice. Capul mediteraneean, highveldul si subtropicalul KwaZulu-Natal contribuie toate cu vinurile, fructele, carnea, pestele si legumele lor. Africa, Asia, Olanda si Marea Britanie si-au lasat fiecare semnatura distinct asupra bucatariei locale.

Bucataria indigena a Africii de Sud se bazeaza in principal pe carne fiarta la cuptor si pe pap, un terci consistent si albicios obtinut din mielies (porumb) macinat, servit adesea alaturi de legume, cum ar fi planta asemanatoare cu spanacul denumita morogo( in limba sotho) sau imifino( in zulu). Insa astazi, amestecul acesta este adesea condimentat cu chili, rosii si ceapa, iar carnea de pui este mai des folosita decat cea de vita sau de vanat.

Un fel tipic de mancare xhosa pe care il poti incerca este umngqusho, calcatuit din samp(boabe de porumb strivite) si fasole luma, combinate cu ingredient aromate precum ierburi, lamai, ceapa si ardei iuti.

Daca te simti din cale-afara de aventuros, ai putea gusta asa-numitii viermi-mopane(care sunt de fapt omizile uscate ale moliei imperial). In prezent,  restaurantele din marile orase sud-africane tind sa ofere feluri de mancare provenite de pe intregul continent, din ingredient precum cuscus, arahide, mei si cartofi dulci, plus o mare varietate de carne de vanat fripta.

In esenta, stilul culinar sud-african este cunoscut sub numele de Cape Malay, combinand bucataria olandeza din zona Capului cu cea a sclavilor adusi din Indonezia. Cele mai cunoscute mancaruri Cape Malay sunt bobotie, carne tocata amestecata cu curry, servita impreuna cu un sos pe baza de ou; gustoasele bredies, mancaruri inabusite, facute fie din carne de miel, fie cu rosii, dar intodeauna cu waterblommetjies (flori cu un nume umil, dar extreme de gustoase – cape pondweed sau buruieni de balta); si sosaties, chebapuri din pui, miel, porc sau vita. Felul principal este deseori servit alaturi de orez colorat in galben cu borrie(curcuma) si blatjang( sos gros, iute, facut dintr-o varietate de fructe, care contine de obicei si caise).

Descendenti ai colonistilor olandezi din regiunea capului, africanii si-au dezvoltat propiile feluri de mancare specifice, ramase populare pana azi. Printre acestea se numara biltongul, carne uscata la aer, aromata cu sare si coriandru si taiata in fasi lungi si subtiri; boerewors(carnat taranesc), facut din carne tocata, amestecata tot cu coriandru; si pot- jekos, legume cu carne-de obicei de miel, vita sau vanat-aromate si condimentate dupa preferintele persoanale ale bucatarului si inabusite la foc deschis, intr-un vas de fonta cu 3 picioare.

In KwaZulu-Natal, specialitatea o constituie peste si crevetele de toate soiurile.

Bucataria sud-africana s-a maturizat in timpul exploziei turistice dupa 1994. Maestrii bucatari ai tarii au creat o arta culinara foarte distinct, combinand in mod original mancaruri locale  si internationale.

creveti CuisineSouthAfrica (1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s