La pas prin Valletta

Valletta pastreaza una dintre cele mai mari concentrari istorico-monumentale din lume, si-a castigat pe buna dreptate titlul de Capitala Culturala Europeana in 2018. Este un oras incarcat de istorie, cu forturi, bastioane, apeducte, mustind de arhitectura baroca, iar reteaua de strazi  care urca si coboara flancheaza constructii impresionante si nenumarate capitale. Aproape fiecare cladire este ornata cu celebrele balcoane malteze, dar din oras nu lipsesc nici cabinele telefonice rosii tipic londoneze sau magazinele si cafenelele cu aer englezesc, ecoul celor peste 150 de ani de dominatie britanica.

Valletta este cea mai mica capitala din Europa, fiindca de cum intri in oras poti sa ii vezi capatul si cu toate acestea are 320 de monumente istorice de aceea este considerat si cel mai concentrat centru istoric din lume.

Balcoanele colorate sunt simbolul al capitalei Malteze. Balcoanele clădirilor construite în stil oriental amintesc de perioada în care Malta s-a aflat sub ocupație arabă, aceștia lăsându-și amprenta nu doar asupra limbii ci și a stilului arhitectural. Din interior au un gemulet secret prin care femeile observau lumea fara ca ele sa fie vazute si  si reflectau statutul social  al proprietarului apartamentului sau al casei.

Pentru a pătrunde misterele cavalerilor maltezi mergem să vizităm una dintre cele mai vechi clădiri construite pe insulă – Palatul Marilor Maeștri. Astăzi, aici se află Palatul Președintelui și birouri parlamentare.

De aici ne îndreptăm să admirăm catedrala Co-Catedrala, ce adăpostește renumitul tablou a pictorului Caravaggio: „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” și mormintele mai multor prinți europeni. La intrarea în catedrală suntem întâmpinați de un mesaj scris pe jos: „Acum călcaţi pe mormintele noastre, dar va veni vremea când şi ale voastre morminte vor fi călcate de alţii”.

Pentru o „doză” de natură alegem să ne îndreptăm către Palatul Marilor Maeștri. Aceasta a fost inițial destinată pentru a oferi un loc de recreere pentru cavalerii Sfântului Ioan.

Descoperim orăşelul “triq cu triq” adică străduţă cu străduţa, trecem pe la muzee şi nu uitam să gusta din bucataria locala. Istoria Vallettei merge pas în pas cu Istoria Cavalerilor de Malta, iar o vizită la Casa Rocca Piccola este obligatorie. O casă care adăposteşte poveşti şi destine de mai bine de 400 de ani, de atunci de când a început construcţia Vallettei.

Valletta este un oras frumos si frumusetea sa vine din combinatia dintre arhitectura rafinata a palatelor, bisericilor si a strazilor desfundate si peisajul spectaculos al peninsulei inconjurata de albastrul marii.

balcoane malteze

Typical Maltese covered balconies in Valletta

Casa Rocca Piccola

Valetta-corner49186405old_valletta_capital_of_malta-1534180

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s