Insula Pastelui este unul dintre cele mai misterioase locuri din lume. Desi este situata la 4.200 de kilometri departare de Chile, este considerata teritoriu al statului sud-american. Insula este cel mai bine cunoscuta pentru Moai, statuile sale uriase sculptate in piatra, cu un aspect misterios. Nimeni nu stie cu exactitate cine le sunt autorii, care a fost soarta lor si pentru ce au sculptat masivele statui.
Primii europeni care au calcat pe insula au fost marinarii olandezi, in duminica Pastelui, in anul 1722. Acestia au poposit aici si au stat suficient incat, exploratorul care a botezat insula, Jacob Roggeveen, sa noteze ca bastinaii pareau de doua rase diferite si ca pareau sa venereze niste uriasi din piatra.
Expediţia olandeză a petrecut doar o zi pe Rapa Nui, însă navigatorii din Ţările de Jos au întocmit o descriere detaliată a insulei şi a localnicilor paşnici şi prietenoşi. Relatările lui Roggeveen menţionau o insulă aproape lipsită de copaci, pe care trăiau aproximativ 3.000 de persoane ce vorbeau o limbă necunoscută.
Principalele puncte de atractie sunt Parcul National, ce se intinde pe cea mai mare parte din tarmul insulei, cariera Rano Raraku, locul in care se spune ca au fost sculptate majoritatea stautiillor, dar si cea mai mare platforma de piatra de pe insula, Ahu Tongari, care sustine 15 moai. Alte atractii ale insulei sunt platforma Ahu Akivi, platforma Vinapu, plaja cu palmieri si cu o platforma de 7 moai, plaje ce se numeste anakena, pesterile Te Pahu legate intre ele de un tunel de lava.
Pesterile Te Pahu
Eruptiile vulcanice care au afectat insula de-al lungul istoriri au creat o serie de canale ce se extind pe toata aria insulei. Pesterile Te Pahu sunt cele mai lungi, avand o lungime de 7 km. Desi gura de intrare este destul de mica, grotele se deschid spre alte spatii, mult mai largi. Datorita adancimii mari ale unora dintre ele si a faptului ca au peretii alunecosi, explorarea pesterilor poate fi periculoasa.
Statuile „Maoi”
Figurile de piatra moai reprezinta simbolurile acestei insule, giganticile stanci gasindu-se cu sutele pe toata insula. Cateva dintre ele au fost restaurate si ridicate, insa majoritatea zac in campii sau langa carierele in care au fost create. Se presupune ca statuile au fost sculptate in cariere, impartite in bucari, apoi carate cu ajutorul trunchiurilor de copaci spre zona destinata. Figurile au fost ridicate pe ceea ce se cheama „ahu” – o platforma ceremoniala. Este un gest de jignire profunda sa calcati pe aceste platforme oahu. Se crede ca moai sunt monumente comemorative a unor sefi de trib. In preajma unora dintre aceste statui s-au gasit tablite cu niste hieroglife speciale, care insa inca nu putut fi rescifrate.
Plaja Anakena
Aceasta se afla in nordul insulei si este un loc excelent pentru surfing. Mai exista o plaja, insa este atat de ferita si ascunsa, incat nici nu are nume. Aceasta a doua plaja este mai mare decat Anakena si este inconjurata de stanci abrupte.
Festivalul Tapati
Timp de doua saptamani, in luna februarie, turistii se pot delecta cu dansuri, muzica si sporturi traditionale. Localnicii numesc acest festival “Tapati” si organizeaza parade, care abunda in haine colorate traditionale. Festivalul culmineaza cu incoronarea reginei “Tapati”, care este aleasa din una din familiile locale. Evenimentul incepe ziua si se incheie abia spre dimineata zilei urmatoare.
Insula Paştelui a fost unul dintre ultimele locuri de pe Terra colonizate de oameni, reprezentând astfel punctul culminant al călătoriei pe care oamenii au început-o atunci când au părăsit Africa. Istoria acestei insule izolate din Oceanul Pacific oferă multe lecţii despre omenire, iar o mai bună înţelegere a acestui loc misterios ne-ar putea ajuta să construim un viitor mai bun.