Caucazul cuprinde trei foste republici sovietice unice, inca interconectate, Georgia, Armenia & Azerbaidjan, fiecare cu propriile sale obiceiuri si traditii. Conectata istoric cu Drumul Matasii, aceasta regiune bogata, a fost trasata in trecut de caravane vechi transportand bijuterii delicate, pietre pretioase si condimente.
Veti intreprinde o calatorie unde veti descoperi palate, fortarete si frumusetea maiastra a catedralelor medievale, care ascund in “infinitatea spatiului” lor sacru comori artistice, istoria si mostenirea culturala a doua dintre cele mai vechi si puternice popoare ale Europei: armenii si georgienii. Spiritul liber, puternic, precum si frumoasele traditii ale acestor oameni asezati la hotarul spiritual dintre crestinism, islam si budism, la granita dintre Europa si Asia va vor fermeca cu siguranta, oferindu-va posibilitatea de a redescoperi si de a va bucura de un colt de lume unic si fermecator prin frumusetea peisajului si a istoriei.
Nici Europa si nici Asia, Azerbaidjan este un amestec incredibil de contradictii si contraste, o legatura fascinanta a imperiilor istorice antice. Cu toate acestea este o natiune noua, care si-a gasit calea transformandu-se dintr-o nimfa a razboiului post-sovietic intr-o rafala de optimism bazata pe finantarea petroliera. Inconjurata de semi desert, cosmopolita capitala Baku este intr-o dinamica infloritoare, in care limuzinele ostentative si zgaraie norii baleiaza in jurul unui nucleu vechi si pitoresc UNESCO. Insa la mai putin de 3 ore de mers cu masina se arata o lume total diferita: sate peste care parca timpul nu a trecut, imbracate in livezi luxuriante, din care ciobanii pleaca in transhumanta catre inaltii Munti Caucaz.
Cu biserici vechi sublim cocotate, turnuri de veghe si castele completand perfect peisajul montan fantastic,Georgia poate deveni una dintre cele mai frumoase tari din lume. Istoria complicata a Georgiei i-a daruit un cocktail fascinant de influente din Turcia, Rusia, Persia si Asia Centrala, ramanand cu o mostenire minunata in arhitectura si arta. Este un loc in care (exceptand cenusiul catorva sectoare sovietice din unele orase) maiestria omului a depasit natura. Poate cea mai mare comoara a Georgiei sunt chiar georgienii: calzi, mandrii, spirituali, culturalizati, obsedati de ospitalitate si experti in bucuria vietii. Aceasta este o tara in care oaspetii sunt considerati o binecuvantare: vinul local abundent, mesele incarcate cu mancare fina si neincetata ospitalitate a localnicilor intregesc acest tablou.
Armenia, una dintre cele mai vechi civilizatii din lume inzestrata cu o remarcabila bogatie culturala, este primul stat din lume care a adoptat crestinismul ca religie oficiala in anul 301 d.Hr. Armenii se considera descendentii directi ai lui Noe. Ararat, situat in inima Armeniei a fost Muntele Sfant pentru lumea antica. Cand vizitezi Armenia profita de ocazie si opreste-te sa asculti atent ritmul tau interior. Sincronizeaza-te cu ritmul vietii ei pulsand spre „tara unui Eden gasit si pierdut”. Seteaza-ti ritmul tau cu ritmul ei plimbandu-va pe bulevardele pline de viata ale oraselor mari, mergand pe stradutele linistite ale oraselor provinciale. Relaxati-va pe scarile incalzite de soare ale unei capele din varful dealului. Bucurati-va de o conversatie placuta intr-un catun din varf de munte, lasati fluxul vietii de la tara sa va cuprinda. Modelati-va simturile si patrundeti in esenta Armeniei.
Aceste meleaguri, cu bogate traditii si mosteniri crestine, reprezinta o rascruce de drumuri culturale unde Europa intalneste Asia iar trecutul se amesteca cu prezentul. Este calatoria perfecta pentru cei carora le place sa exploreze dincolo de calea batuta.