Taj Mahal

Intra prin oricare dintre cele trei porti ale complexului si deodata ai sa parasesti haosul pentru ordine. Marea poarta te pregaseste pentru pacea pe care o vei gasi inauntru cu citatul din Coran incrustat in piatra, cunoscut ca Al-Fajr(zorii zilei). Patrunzand intr-un char bagh (patru gradini), care arata intocmai cum este descris paradisul din Coran: o gradina luxurianta, frumoasa, inconjurata cu zid, impartita simetric de canale cu apa. Opreste-te sa poti admira intreaga priveliste.

La Taj Mahal, proportiile sunt mult mai echilibrate, marmura luxoasa a inlocuit gresia, iar intreaga platforma si mausoleul sunt deplasate din centrul gradinii catre capat, pentru a profita de lumina raului si de a se contura pe albastrul cerului.

Forma domului este mult mai eleganta si, la o atenta cercetare, mai fin incrustata.

Consturctia Taj Mahalului a durat 22 de ani. Mesterii si muncitorii au venit din Bagdad, Delhi, samarkadm Turcia si de prin toate partile Asiei. Marmura a fost adusa din Makrana, de langa Jaipur, pietre pretioase si semipretioase, jasp din Punjab, jad din China, lapislazuli din Afganistan, agate din Yemen.

Plimbandu-te prin gradina, vei vedea marmura alba a Tajului contrastand cu verdele intunecat al copacilor;il vezi reflectat in lungul bazinului cu apa.

Este important momentul din zi in care vizitezi Taj Mahalul. Lumina puternica de la amiaza ii sterge reliefurile,dar, daca pasesti in interior dupa-amiaza tarziu si explorezi incet privelistea de la poarta si din gradina luxurianta, ajungand la platforma cand soarele bate deja in rosu, experienta este aproape perfecta.S-ar putea sa simti imboldul de a te intoarce la rasarit, ca sa te bucuri de magica si blanda lumina a diminetii.

Preturile biletelor si restrictiile de siguranta variaza, iar Taj Mahalul poate fi inchis publicului daca este vizitat de invitati ai guvernului. Nu sunt permise bagajele si din pricina perchezitiei de la punctul de control, e e recomandabil sa ai la tine doar aparatul de fotografiat si o mica suma de bani.

Steam Train, Agra, Uttar Pradesh, India, 1983

india-3

taj-mahal-2

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s