Hanul Oierului – Atmosfera ciobanilor de altă dată

Într-o zonă cu un peisaj sublim, plină de traditii si obiceiuri traditionale autentic păstrate, la numai 5 km de Castelul Bran si Muzeul Satului din Bran, este situată pensiunea Hanul Oierului. Pensiunea agroturistică de patru margarete este singura pensiune din zonă construită respectând traditiile arhitecturale brănene fiind inspirată din viata traditională a oierilor. Dacă l-a început era o casă simplă, având o curte interioară mare, respectând traditia ca în timpul iernii în această curte să protejeze animalele domestice, la parter erau camerele unde, în trecut, o bucătărie functiona ca si cameră de zi si unul sau două dormitoare iar la etaj se tinea hrana pentru animale pentru că era partea uscată a casei si functiona ca un fel de pod unde se depozitau grânele, fânul si tot ce trebuia să tină uscat ca hrană pentru animale.

Cu o vastă experientă în turism doamna Carmen PAVEL a înteles că una dintre dorintele turistilor străini era de a vizita casele tărănesti deoarece voiau să vadă cum trăiesc tăranii, cum fac acele covoare tesute la război, toate acele stergare, costume populare dar mai ales de a gusta preparatele culinare traditionale. Doreau să încerce viata la tară iar acest lucru este în valabil si în prezent motiv pentru care în anul 2005 doamna Carmen PAVEL a achizitionat această clădire, îndrăgostită fiind de arhitectura, pozitia pensiunii si de modul în care a fost făcută, si cu ajutorul unei familii de arhitecti cu studii în arhitectura locală, s-a dorit si s-a realizat, în cele mai mici amănunte, transformarea acestei clădiri într-o frumoasă pensiune agroturistică păstrând traditia locală. Acest lucru este evident, de la decorarea în stil rustic si păstrarea arhitecturii locale, prin materialele si tehnicile folosite în prinderea bârnelor si grinzilor din lemn masiv cu legături de fier, până la picturile naïve din camere realizate manual. Bogătia decorării interioare aduce în prezent motive locale precum viata ciobanilor. Acest lucru este evidentiat prin expozitia de fotografie din restaurant ce reprezintă portul si figurile oamenilor de la sfârsitul secolului XIX si începutul secolului XX arătând astfel o istorie a locului.

Cazare: Pentru cazarea turistilor pensiunea dispune de 14 camere duble decorate in stil ambiental traditional (bârne de lemn), fiecare dotată cu: TV si cablu, încălzire, grup sanitar cu dus. Fiecare cameră are propria terasă de unde puteti asculta trilurile păsărilor din pădure, atmosfera înconjurătoare fiind una de relaxare totală.

Restaurantul pensiunii Hanul Oierului are o capacitate de 40 de locuri si un specific traditional ce respectă datinile culinare locale, oferind o bogătie de bucate traditionale brănene. Amenajat în nota distinctiei si a bunului gust evidentiată prin masa si lăvita de lemn cu elemente de răchită răsucită ce sunt dovezi ale mestesugurilor locale.

În zilele toride sau în serile calde de vară vă puteti destinde pe terasa Pensiunii Hanul Oierului într-o ambiantă intimă dar revigorantă si răcoritoare.

Barul Pensiunii Hanul Oierului pune la dispozitia clientilor felurite sortimente de băuturi alcoolice si răcoritoare. Vinurile find alese din podgorii nationale încadrează perfect preparatele culinare cu specific national oferit de bucătăria Pensiunii Hanul Oierului. Barul restaurantului nostru vă asteaptă vara cu o bere rece sau un vin cald si o tuică fiartă în sezonul rece.

Divertisment: Chiar dacă Hanul Oierului este o pensiune agroturistică, vă puteti bucura în plus si de facilităti moderne precum saună, jacuzzi si sală de fitness.

În salonul de zi puteti savura băutura preferată, vedea un film bun, asculta muzică sau juca biliard si ping pong.

Aici puteti redescoperi plăceri pe care le-ati uitat, precum drumetiipescuit pe malul pârâielor, plimbări cu saniafocuri de tabară.

În ceea ce priveste obiectivele turistice de referintă din apropiere, sunt de mentionat în primul rând, Schitul si Castelul Bran.

La jumătate de oră plimbare de Pensiunea Hanul Oierului, este asezat Schitul Bran,  pe vârful dealului care străjuieste satul Simon – arondat comunei Bran – într-o zonă de un pitoresc aparte, oferind o impresionantă panoramă asupra celor patru importante forme de relief care îl înconjoara: Masivul Piatra Craiului, Masivul Bucegi, Masivul Postavaru si Măgura Codlei. Printr-o altă fericită potrivire, locul pe care a fost ctitorit schitul este îmbibat de sângele si osemintele ostasilor români căzuti în luptele de rezistentă purtate de-a lungul culoarului Rucăr-Bran în Primul Război Mondial. De altfel, întru cinstirea jertfei lor a fost înăltată si o troită comemorativă în imediata vecinătate a bisericii. Considerat “o oază duhovnicească între munti”, Schitul Bran reprezintă cu mândrete tinerele asezăminte monahale ale Arhiepiscopiei Sibiului.

Castelul Bran, este situat într-un punct cheie, între Muntii Bucegi – Muntii Piatra Craiului, la 30 km de orasul Brasov, fiind unul dintre cele mai importante monumente istorice, atât datorită frumusetii si sălbăticiei peisajului si al zonei, cât si datorită legendei Contelui Dracula, legendă ce s-a păstrat vie după scurgerea atâtor veacuri, Contele Vampir asigurându-si în acest fel nemurirea. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. El adăposteste în acest moment muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colectii de ceramică, mobilier, arme si armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case traditionale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.

În ceea ce priveste practicarea sporturilor de iarnă, pârtiile din zonă sunt dotate corespunzător si vă oferă posibilitatea de a practica schiul în sezonul de iarnă. Pârtia de ski Bran-Zănoaga, de exemplu,  prezintă o dificultate medie si are o lungime de 1000 de metri. Pârtiile din Poiana Brasov se află la aproximativ 15 km fată de pensiunea Hanul Oierului.

Alte pârtii din zonă sunt: Predeal, Busteni, Cheile Grădistei.

Sursa : Revista „Vacante la Tara„.

Curtea interioara de la hanul oieruluiBufet Hanul Oieruluimacheta hanul oierului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s