BOLOGNA- Capitala culinara a Italiei

Bologna este  supranumită ”La dotta, la grassa, la rossa” – „erudita” (având cea mai veche Universitate din Europa), ”grăsana” (pentru gastronomia fabuloasă), si ”roșia” (pentru acoperișurile roșii ale caselor, dar și din cauza orientării politice de stânga după cel de-al doilea război mondial) . În anul 2000, orașul a fost declarat Capitala Europeană a Culturii, iar în 2006, UNESCO l-a numit “City of Music”.

Bologna este inepuizabilă, turistic vorbind, la fiecare colț de strade te așteaptă o clădire cu o poveste, fiecare piață o poți vedea cu ghidul în mână și fiecare muzeu te întoarce cât mai departe în timp.

616b02380cca2584db5fd54b0f8d10ee.jpg

 

Bologna la Dotta

Porecla de „La Dotta”, sau cea învăţată, erudita, face referire la Universitatea din Bologna, cea mai veche din lume, construită în anul 1080. Găzduieşte în jur de 85.000 de studenţi anual. Oraşul a crescut şi s-a dezvoltat în jurul Universităţii, aşa că aici se pune foarte mare preţ pe educaţie şi cultură.

Zona universitară, care se întinde de-a lungul Via Zamboni, e foarte vibrantă. Plină de tineri care se relaxează pe unde apucă, mişună pe străzi cu bicicleta sau pe jos, sau se strâng buluc la un concert într-o piaţă.

Bologna-foto-claudio-zaccherini.jpg

Bologna la Grassa

Este capitala culinară a Italiei, faimoasă pentru bucătăria şi preparatele extraordinare! Într-o ţară în care bucătăria excelează, nu trebuie sa te abtii de la nimic! Preparatele sunt un deliciu, nu poti tine o dieta adevarata in Bologna!

Bucătăria este o parte atât de importantă în istoria oraşului, că există şi legende legate de cum au apărut unele specialităţi. De exemplu, legate de tortellini există două poveşti. Se spune că în timpul unei călătorii, Lucrezia Borgia s-a oprit la un han din orăşel, iar captivat de frumuseţea femeii, patronul hanului unde acestea stătea peste noapte s-a uitat pe gaura cheii, însă nu a reuşit să-i vadă decât buricul. Asta l-ar fi inspirat să creeze tortellini. O altă legendă povesteşte că de fapt protagonista poveştii de mai sus ar fi zeiţa Venus.

Preparatele specifice sunt tortellini, în supă sau cu sos ragù, tagliatele bolognese (atenţie, pastele bolognese se fac cu tagliatelle, nu spaghete!), sau mortadella.

2fe84665f2faa4c5a52377c07c5bce98.jpg

a9c86ac1412cdbf152e10e0e3c160be6.jpg

bologna.jpg

66a67e28d7354773bb4eb04ea2056e85.jpg

Bologna la Rossa

„La Rossa”, adică cea roşie, se referă în principal la culoarea clădirilor. În tot centrul clădirile sunt în mare parte roşii, iar acoperişurile sunt din teracotă roşie.

De asemenea prin Bologna roşie se mai înţelege şi afinitatea politică de stânga a oraşului, fiind cunoscut ca centrul comunist al Italiei. Asta dă naştere la nenumărate proteste din partea studenţilor.

Nu în ultimul rând, Bologna este centrul Motor Valley, locul unde s-au născut coloşi auto ca Lamborghini, Ferrari, Maseratti şi preferatul local, Ducatti. Şi se ştie că pentru o maşină sport culoarea roşie este favorită.

Bologna (1).jpg

Bologna este fabuloasa, si merita descoperita!

Noaptea dintre ani este ocazia perfecta, asa ca profita de oferta noastra!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s