Munții Dolomiți-Paradisul oricărui Schior!

Ceea ce numim astazi “Dolomiti” a fost  acum 2500 de ani  locul  pe care Oceanul Thetys si-a intins apele. Eruptiile vulcanice, cutremurele si miscarile tectonice le-au modelat formele; coralii, algele marine și moluștele si-au lasat urmele fosilizate in stanca iar vantul, ploaia si ghetarii au conlucrat timp de milioane de ani la varful care s-a nascut din spumele marii, ca si Afrodita.

O istorie de 230 de ani, înainte ca forțele titanice să ridice această maretie din ocean.

cime_illuminate_dolomiti.jpg

Geologul francez Deodat de Dolomieu, in 1789, a analizat depozitele de calcar din zona si a identificat structura acestei roci, ce are in componenta calcar si magneziu CaMg(CO3)2 si isi schimba culoarea de-a lungul zilei si a anotimpurilor, urmand a fi denumita ulterior “dolomit”.

Cei care i-au vazut pot spune ca sunt cei mai frumosi munti din lume, iar UNESCO i-a inclus in patrimoniul mondial natural al umanitatii din  2009. Fiecare masiv are o forma aparte, deosebita de ceea ce inseamna munte  pentru cei mai multi dintre noi. Dolomitii atrag atentia prin aspectul unic si pitoresc al formelor lor. Fie ca vorbim de masivele Sasso Lungo, Sella, Catenaccio (Rosengarten), Marmolada sau Monte Sciliar, un lucru este cert – dorinta de a reveni este si va fi puternica.

thumb-1920-595688.jpg

thumb-1920-608942.jpg

Muntii Dolomiti din Italia sunt recunoscuti printre iubitorii sporturilor de iarna, aici fiind locul perfect indeosebi pentru cei ce practica schiul.

Dolomiti Superski  se refera la domeniul schiabil din Italia, din zona acestor munti. Lanturile muntoase care alcatuiesc Dolomitii sunt: Dolomiti di Brenta (la vest de Trentino), Sella, Odle-Puez-Putìa, Sciliar-Sassolungo, Marmolada, Pale di San Martino, Catinaccio-Latemar, Civetta-Moiazza, Pelmo-Nuvolau-Croda da Lago, Fanes-Sennes-Braies, Tofane-Cristallo, Sorapiss-Antelao-Marmarole, Cadini di Misurina, Dolomiti di Sesto si Alpi Feltrine-Schiara.

AlpeDiSiusi.jpg

Marmolada este cel mai inalt varf al Muntilor Dolomiti cu o altitudine de 3342 metri. Este situat in partea de nord-est a Italiei, la est de Trento si la 100 km nord-vest de Venetia, oras care se poate vedea intr-o zi senina de pe culmea muntelui. Pe partea de nord a muntelui exista un ghetar cu o forma relativ plata, singurul ghetar mare din Dolomiti, ghetarul Marmolada sau Ghiacciaio della Marmolada. Marmolada mai este numit Regina Dolomitilor, pentru ca se ridica maiestos peste celelalte varfuri montane ale Dolomitilor.

Marmolada,_Italy.jpg

Zona de schi Dolomiti Superski este renumita printre iubitorii sporturilor de iarna datorita faptului ca aici exista peste 1.200 kilometri de partii de schi si 1.177 kilometri de piste pentru schi fond. Daca te gandesti la infrastructura partiilor de schi, aceasta este impecabila: domeniul de schi are peste 450 de instalatii de urcare (telecabine, telescaune si teleschiuri) si 300 de ratracuri care opereaza pe timp de noapte si asigura uniformitatea zapenii pe partii, pentru ca a doua zi dimineata schiorii sa se bucure de partii perfecte. Exista peste 300 de oameni pregatiti sa se ocupe de schiorii aflati la instalatiile de transport pe cablu.

Regiunea Dolomiti Superski este compusa din urmatoarele 12 statiuni:
1. Cortina d’Ampezzo
2. Kronplatz
3. Alta Badia
4. Val Gardena/Alpe di Siusi
5. Val di Fassa/Carezza
6. Arabba/Marmolada
7. Alta Pusteria
8. Valle di Fiemme/Obereggen
9. S. Martino di Castrozza/Passo Rolle
10. Valle Isarco
11. Trevalli-Moena/S. Pellegrino/Falcade
12. Civetta

winteronne.jpg

5c335262-6e07-4833-a2e3-cac1d7f7c527.JPG

sella-saslong-winter_02.jpg

Sella Ronda este cea mai cunoscuta ruta de schi din Dolomiti, aceasta fiind o bucla care ruleaza in sensul acelor de ceasornic sau invers acelor de ceasornic in jurul masivului montan Sella, traseu care poate fi cu usurinta facut intr-o singura zi. Traseul Sella Ronda cuprinde 4 trecatori (Gardena Pass, Sella Pass, Pordoi Pass si Campolongo Pass), 4 vai (Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa, Livinallongo) si 3 provincii (Bolzano, Trento si Belluno). Pentru a face un tur complet este bine sa porniti de dimineata, in jurul orei 10, pentru a termina traseul in jurul orelor 15-16.

Val Gardena, zana zapezii Tirolului de sud, o lume diferita si oarecum usor de atins,  impreuna cu Selva Gardena (1.563 m), Ortisei (1.236 m) si St. Cristina (1.418 m), alcatuiesc regiunea de schi renumita in intreaga lume. Aceasta vale prestigioasa gazduieste campionatul anual de curse pentru Cupa Mondiala. Statiunea de schi este pozitionata excelent, fiind situata direct in sistemul Sella Ronda.

Statiunea de schi este impartita in doua, Val Gardena si Alpe di Siusie, conectate, inclusiv prin autobuze locale. In plus, ofera multe alte servicii suplimentare – piste de alergare pe marginea St Cristina si Ortisei, piscina si sauna la Centrul de bowling Ortisei din Selva, precum si o serie de facilitati pentru toate tipurile de divertisment, recreere, imbinate cu excelenta bucatarie.

7-46899a5a87.jpgmap_winter_val_gardena_2013.jpg

gran-paradiso-sassolungo.jpg

cache_2480462113.jpg

Sezonul de schi se deschide in Decembrie si ia sfarsit in luna Aprilie, interval de timp in care conditiile de zapada in toata zona sunt excelente.

Statiunea este dominata de cultura Ladina, 90% dintre locuitorii vaii Gardena vorbind Ladina, o limba derivata odinioara din limba Latina. Doar 6 procente din locuitorii zonei sunt de origine germana iar restul sunt italieni.

Val Gardena  a primit  numele de cel mai Bun Ski Resort din lume la finalul anului 2017,  titlu oferit de catre Skiresort.de, Skigebiete-test.de, Ski Plaza si Mountain Management Consulting, unii dintre  cei mai importanti critici din lumea skiului. De asemenea, inca din 2013, Trip Advisor a declarat ca aceasta statiune este prima in topul mondial , recenziile turistilor fiind foarte bune.

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s