Iordania, tainele unei civilizatii

Descopera Iordania de Revelion

Iordania este o destinatie aparte, iar cei fascinati de istorie si arhitectura o aleg dintre multe alte oferte turistice. Cand pronunti “Iordania”, automat te gandesti la Petra, desi Regatul Hasemit al Iordaniei nu este doar despre acest oras.

In Iordania pe langa misterioasa Petra poti vizita si: Wadi Rum, Karak, Amman, Jerash, Azraq, Ajloun, Aqaba, Marea Moarta, Irbid, Ma’an, Muntele Nebo.

Petra – Origini

Multi viseaza sa viziteze Petra (capitala Nabateei), orasul antic al Iordaniei, iar oamenii de stiinta inca incearca sa descopere tainele acestui loc. Cum au reusit oare civilizatiile stravechi sa ridice acest oras construit in stancile canionului si in piatra? De ce au construit Petra? Savantii sunt pe cale sa descopere acest mister.

Locuitorii Petrei, nabateenii, au dat dovada de multa ingeniozitate, caci au pus la cale crearea unei oaze artificiale unde se strangea apa de la ploaie. Au actionat astfel pentru a economisi rezerva de apa a locului (izvoare care porneau din varful muntelui sau din adancuri). De asemenea, ei  au creat un sistem evoluat de distributie a apei, apa ajungand dintr-o parte in alta a orasului prin conducte elaborate minutios din argila avand capetele conice, noteaza nabataea.net. Doua dintre aceste „tevi” extrem de evoluate pentru acea perioada pot fi vazute la Muzeul din Petra.

Petra nu a fost doar un soi de fortareata inalta ascunsa intr-un canion, in inima desertului, ci a avut si o importanta economica. Pozitionarea ei a reprezentat un punct strategic pentru comercianti din mai multe colturi ale lumii. Asadar era un fel de “nod comercial” pentru multi negustori, mentioneaza crestinortodox.ro.

camel-2715157_640

Prin capitala nabateenilor se intersectau urmatoarele drumuri catre aceste destinatii: spre Bosra si Damasc in nord, spre Aqaba si Leuce Come peste Marea Rosie, spre Gaza in vest si spre Golful Persic, peste desert.

Petra si nabateenii

Cine erau acesti nabateeni? Ei bine, potrivit unor insemnari ale vremii, acestia au fost „localizati” in timp in jurul lui 350 i.Hr si erau un trib de arabi nomazi care traiau din negustorie.

Marfa lor, cum ar fi  – mirodenii, smirna, tamaie, tesaturi, parfumuri, aur dar si perle – o vindeau chinezilor, indienilor, egiptenilor si romanilor. Alte surse amintesc despre acestia ca fiind un popor instarit. Asta se intampla prin anul 50 d.Hr. Iata ca intr-un timp relativ scurt au trecut de la saracie la avutie.

Cum au reusit sa construiasca un asemenea oras si cum au reusit sa devina din niste oameni saraci, oameni prosperi? Probabil datorita negotului.

Petra, un simbol istoric al Iordaniei

Petra, de culoare rosie-trandafirie, face parte din cele 7 minuni moderne ale lumii, fiind descoperita de vestici de abia in anul 1812. Pana atunci, misteriosul loc a fost practic ascuns de ochii curiosilor.

Cel care a aflat despre Petra a fost exploratorul elvetian, Johann Ludwig Burckhardt. Pentru a vedea pe viu aceasta minune a lumii antice, elvetianul a pornit intr-o calatorie periculoasa, alegand sa se deghizeze intr-un pelerin arab, dezvaluie un documentar marca Nat Geo.

Ajuns acolo a descoperit printre alte edificii, renumitul templu Al-Khazneh. A fost construit acum mai bine de 2000 de ani si i se mai spune si „The Treasury” (“Comoara”), fiind o adevarata capodopera arhitecturala si inginereasca.

treasury-173997_640.jpg

Tinand cont de maretia templului respectiv ne vine in minte o intrebare? Oare atat de inalti erau oamenii in acele timpuri, iar inteligenta lor atingea asemenea cote?? De unde dobandisera aceste cunostinte?

Cei de la Patrimoniul Unesco au declarat ca acest oras al desertului reprezinta “una dintre cele mai pretioase mosteniri culturale ale omenirii”. Renumitul sit nu s-a numit intotdeauna Petra (piatra) ci “Rekem”.

Daca ti-am trezit interesul pentru vizitarea Iordaniei, vezi ofertele noastre, aici :

Revelion in Iordania: https://www.jinfotours.ro/circuite/detalii/revelion-iordania

Citeste si despre Marea Moarta, aici

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s