Etiopia – taramul african unde este pastrat Chivotul Legii date de Dumnezeu lui Moise

Una dintre cele mai frumoase tari din Africa este fara doar si poate Etiopia.

De la peisajele salbatice care fac parca sa se opreasca timpul in loc, la diversitatea de grupuri etnice si dialecte, la aromele lasate de renumita cafea etiopiana pana la mixul de situri religioase, orase antice ce pastreaza morminte si alte relicve stravechi, specii de animale unice in lume, parcuri nationale etc.

Hai sa vedem cateva motive pentru care e musai sa vizitezi Etiopia.

Chivotul cu cele 10 porunci

Daca esti fascinat de istoria omenirii si in special de legendele biblice ar fi interesant sa mergi sa vizitezi un loc cu totul deosebit.

404-125093-obe4

Este vorba despre biserica ortodoxa „St.Mary“ din Aksum, Etiopia. In capela lacasului de cult se spune ca este pastrat cu mare grija „Chivotul Legii” (Cufarul sacru cu “cele zece porunci”). Tablitele unde erau incrustate cele 10 legi divine au fost primite de Moise de la Dumnezeu, pe muntele Sinai.

Top locuri de vizitat In Etiopia

Nu ai cum sa te plictisesti in Etiopia, caci nu exista sa vezi aceleasi lucruri pornind de la peisaje, la cladiri arhitecturale.

Din punct de vedere geografic, etiopienii au o tara cu forme contrastante de relief: depresiuni adanci (Depresiunea Danakil), intinderi vaste precum cea a lacului Tana, campii aride (Valea Omo), varfurile semete ale Muntilor Simien, un paradis pentru iubitorii de trekking.

Lacul Tana este sursa de alimentare a Nilului Albastru și este cel mai mare lac din Etiopia.

nile-606917_1280.jpg

Nilul

In Valea Omo salasluiesc triburi nomade (spre exemplu, triburile Karo, Mursi si  Hamer) care au tot soiul de ritualuri aparte. Bastinasii respectivi ies in evidenta prin colorarea corpului cu culori vii (Ocru rosu, ocru galben, alb). Motivele abordate sunt cele  cu forme vegetale si geometrice.

Iubitorii de drumetii montane le recomandam Parcul National Munții Simien.

Depresiunea Danakil din desertul cu acelasi nume este cel mai fierbinte loc din lume (o medie de 34,4 grade Celsius/maxima de 62 de grade celsius) se se afla  la 100 m sub nivelul mari.

torsten-martens-748757-unsplash-depresiunea danakil

Cele mai importante orase

In afara de capitala tarii, adica de Addis Ababa, mai poti vizita urmatoarele metropole: Hawassa, Dire Dawa, Gondar, Dessie, Adama, Jimma, Harar, Bahir Dar, Mekele, Debere Markos and Nekemte.

In Addis Ababa vei vedea un oras cu cladiri impunatoare, cu o arhitectura moderna, cu oameni care sunt in pas cu vremurile. Vei vedea atat femei cat si barbati imbracati modern si butonand de zor la smartphone.

yonatan-tesfaye-1253095-unsplash-Addis abeba, Add

 

Asadar probabil ca in oricare alte tari, exista si aici contrastul dintre vechi si nou, bogatie-saracie, traditional versus modern, rural/urban.

Fauna

Probabil ca doar in Etiopia poti vedea cu ochii tai o maimuta Gelada (un fel de babuin gigantic), nyala (o specie de antilopa), lupul etiopian sau walia ibex (specie de capra) si specii endemice de pasari.

Pentru a le vedea iti recomandam sa mergi in urmatoarele parcuri nationale: Awash, Lacurile Abijatta Shalla, Mago, Muntii Bale, Neshisar si Yangudi.

Situri sacre

Ce este fascinant la Etiopia este si mixul de locuri religioase. Spre exemplu, in micul oras Lalibela vei intalni unul dintre cele mai sacre situri arheologice din lume. Aici poti vedea 11 biserici in sculptate in piatra.

Religie

Stiai ca etiopienii au fost printre primii care au adoptat religia crestina? Acest lucru s-a intamplat in prima jumatate a sec.IV, insa exista dovezi ca inclinarea catre crestinism s-ar fi facut mult mai demult, inca de pe vremea Apostolilor. In zilele noastre exista comunitati de localnici etiopieni botezati in religia crestin-ortodoxa.

priest-978843_640

Daca ti-a placut ce ai citit iti recomandam si programul nostru de circuit in Etiopia. Vezi detalii, aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s