Orasul Viitorului

Dubai este unul din cele sapte emirate ale Emiratelor Arabe Unite (EAU) si totodata cel mai populat stat component. Este situat pe malul sudic al Golfului Persic, in Peninsula Arabica, aflandu-se pe locul secund in ceea ce priveste teritoriul (dupa Abu Dhabi).  Dubai si Abu Dhabi sunt singurele entitati federative cu drept de veto in cazul chestiunilor critice de importanta naționala din cadrul legislaturii nationale.

UAE_Regions_map

 

La inceput nu a fost decat visul. Seicul Rashid bin Saeed al Maktoum si-a propus sa transforme mica sa asezare pescareasca intr-un centru urban futurist – si a reusit. Insulele artificiale (care sunt vizibile din spatiu), hotelurile cu multe stele, partiile de schi acoperite, cele mai inalte cladiri din lume, cele mai mari mall-uri din lume, aduc Dubai-ului milioane de vizitatori si miliarde de dolari in fiecare an.

Cele mai indraznete proiecte arhitectonice ale lumii prind viata aici. Oriunde te-ai afla, te simti de parca ai fi pe platourile de filmare ale unei productii SF. Dar, constructiile hi-tech se incadreaza perfect in filozofia locului: aceea a limitelor impinse la infinit. Totul e gigantic, opulent, exuberant…conducatorii emiratului au dat dovada de spirit vizionar si au venit cu idei revolutionare, menite sa asigure poporului un trai lipsit de griji dupa epuizarea resurselor naturale de petrol.

CJ Miles Riding a Camel in Dubai

Schi Dubai: partii acoperite pentru incepatori si experti, sa schiezi cand afara sunt 40 grade Celsius e un alt vis excentric devenit realitate in Dubai. Proiectantii au gandit un complex acoperit, avand o suprafata de 22.500 mp, care dispune de 5 partii cu grade diferite de dificultate. Cea mai mare dintre acestea are o lungime de 400 m si o diferenta de nivel de 60 m. Schi Dubai include si Snow Park, dedicat copiiilor. Acesta este cel mai mare parc de zapada acoperit din lume cu o suprafata totala de 3.000 mp.

Dubai-ul are peste 10 mall-uri, dar cele mai mari mall-uri sunt Mall Dubai, urmat de Mall-ul Emiratelor – cunoscute ca si cele mai mari din lume si ca o destinatie de shopping pentru cei carora le place sa se relaxeze cheltuind bani pe produse de lux. In Orientul Mijlociu, Dubai-ul este considerat „capitala shopping-ului”. Totodata, alte atractii pentru vizitatori este un acvariu urias, cu 10 milioane de litri de apa, in care inoata 33.000 de specii de pesti, o cascada si un patinoar olimpic. Cei ce doresc sa viziteze Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume (828m), trebuie sa treaca, de asemenea, prin cel mai mare mall din Dubai. Tot aici, se afla si cea mai mare fantana care danseaza, aceasta avand la fiecare 30 minute un alt spectacol.

4388987-6730517050-The%2 dubai-aquarium-underwater 202320a8c7c283b66479d5fc7eb38e7e

Dubai-ul este numarul 1 la golf in opinia International Golf Tour Operators Association. Primele terenuri pe care se putea practica acest sport au fost construite in 1998.
Daca va imaginati cumva viitorul cu cladiri uriase din sticla si cu trenuri care merg singure, cand veti ajunge in Dubai, perla Emiratelor Arabe Unite, veti avea impresia ca v-ati deplasat nu doar in spatiu, ci si in timp.

Troon-MeydanDentons_Office_Dubai_01

Orasul – stat de lux, care s-a dezvoltat fulminant in ultimii zeci de ani, impresioneaza prin modernitatea si forma cladirilor, prin luxul si opulenta prezente peste tot, dar si prin modul in care convietuiesc pasnic musulmanii alaturi de indieni, europeni si africani. Dezvoltatorii din Dubai parca s-au luat la intrecere, care bate mai multe recorduri. Printre acestea: cel mai de lux hotel din lume, cea mai inalta cladire din lume, cel mai mare mall din lume, insula-palmier creata artificial, etc.

Moscheea Jumeirah – una dintre cele mai frumoase si mari moschee, este o reala atractie a orasului Dubai si un model spectaculos al arhitecturii islamice.

emirate-abu-dhabi-abu-dhabi-moschee-sheik-zayed-abu-dhabi-emirate_n0sh

Emirates Towers – cele doua turnuri impresionante, unul de 350 m si celalalt de 305 m, sunt simbolul prosperitatii orasului.

emirates-towers_full

Wild Wadi Water Park – situat langa Jumeirah Beach Hotel, Wild Wadi se intinde pe o suprafata de 18 hectare, fiind unul dintre cele mai spectaculoase parcuri acvatice.

7576511076_5864cb3e49_b

Burj al Arab – cel mai scump si mai inalt hotel din lume (321 de metri), singurul hotel de 7 stele din lume, mai mare decat Turnul Eiffel si cu doar 60 de metri mai mic decat Empire State Building.

Dubai (1)

Muzeul din Dubai: Al Fahidi Fort gazduieste intr-o cladire impresionanta, Muzeul din Dubai. Construit in jurul anului 1799, a fost mai intai palat, apoi garnizoana si apoi iar palat. A fost renovat in 1970 pentru a fi folosit ca muzeu. Restul galeriilor au fost terminate in 1995.

42-27030612-1680x1050

Gradina zoologica din Dubai – este cea mai veche gradina zoologica nu numai din Emiratele Arabe Unite ci si din Peninsula Arabica. Dubai World Trade Centre – se ridica pe 39 de nivele si gazduieste sediile celor mai importante corporatii din Dubai; dotat cu sali moderne de conferinta si sali de expozitie, cladirea are un program activ tot timpul anului fiind un punct de atractie pentru turistii din toate colturile lumii.

Dubai-Zoo-3

828 de metri inaltime, peste 160 de etaje, cel mai inalt turn de observatie din lume, cel mai rapid lift, cea mai lunga distanta care poate fi parcursa cu liftul si lista recordurilor continua. Acestea sunt cifrele care fac din Burj Khalifa – cea mai inalta cladire din lume – un important punct de interes turistic din Dubai!

The Burj Khalifa, which houses the Armani hotel, stands in Dubai, United Arab Emirates, on Tuesday, April 27, 2010. Emaar Properties PJSC, which today opened its first hotel with fashion designer Giorgio Armani in Dubai, plans to build a second one in Milan, Chairman Mohamed Alabbar said. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg

Dubai, cel mai dezvoltat emirat din punct de vedere turistic, atrage in permanenta celebritati de pe tot globul. Daca nu va sperie superlativele, aflati ca va fi cea mai mare insula construita vreodata de mana omului si va fi vizibila si de pe Luna! Atat starurile internationale, cat si turistii obisnuiti, descopera la Dubai cel mai fascinant produs al industriei turistice din lume.

In Dubai, impresioneaza in mod deosebit indraznetele realizari arhitectonice. Astfel, nu trebuie ratata vizitarea zgarie-norilor triunghiulari botezati Emirates Towers, Hotel Jumeira Beach, Water Park (unde amatorii de senzatii tari au parte de tobogane cu jeturi de apa, reglata termic, care te ridica si te coboara). Dar ceea ce domina Dubai-ul este Burj Al Arab, cel mai scump si mai inalt hotel din lume (321 de metri).

Burj Al Arab e construit pe mare, avand 28 de etaje, un restaurant subacvatic si unul la ultimul etaj, patinoar si cinematograf, camerele sunt dotate cu paturi rotative, o platforma suspendata pe care aterizeaza elicopterele. Celor cazati la acest hotel, unde pretul unei camere poate ajunge si la cota de 6.800 de dolari, li se pun la dispozitie diverse programe de recreere, cum ar fi raliuri printre dune, schi pe nisip, curse cu camile etc. Evident, e un loc exclusivist, insa trebuie sa stiti ca la acest hotel s-au cazat si vedete din Romania, fara sa fi risipit averi, asadar nu e inaccesibil!

Plaja, relativ ingusta, permitea accesul unui numar limitat de turisti. Si, cum depasirea limitelor e „specialitatea casei” in Dubai, emirul a venit cu ideea construirii unor insule in forma de palmier (Palm Islands), care ofera mai multi kilometri de plaja comparativ cu cele circulare. Lucrurile au mers atat de bine, incat celebritati din lumea intreaga s-au inghesuit sa cumpere, la preturi astronomice, locuinte aflate inca in stadiu de proiect.

Cel mai important lucru de subliniat este ca Dubaiul de astazi, cu zgaraie nori moderni, cu o piata imobiliara de invidiat, cu un turism in plina ascensiune in ciuda recesiunii, cu insule artificiale si cate si mai cate, a ajuns la acest nivel in mai putin de 10 ani! Inainte de inceperea recesiunii in Dubai se aflau 80% din macaralele din lumea intreaga sau cel putin asa le place sa spuna localnicilor iar in urma cu 5 ani Dubai Marinaera doar un desert. Guvernul local nu are de gand sa se opreasca aici, sunt planuri pentru construirea de parcuri de distractii (Universal Studios), stadioane si terenuri de sport si are chiar intentia de a organiza Jocurile Olimpice (desi nu stiu cum poti sa faci intreceri sportive la temperatura si umiditatea din timpul verii).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s