“Arhitectura braneana, intre kitsch si autentic”

In perioada 26 – 27 Aprilie, J’Info Tours a organizat dezbaterea “Arhitectura braneana, intre kitsch si autentic”. Alaturi de invitatii speciali doamna Maria Stoian – Presedinte Fondator ANTREC Romania, doamna Mioara Visan Stoian – Presedinte ANTREC Brasov, bloggeri de turism, Cezar DumitruPetrus LunguMonica AngheloviciCatalin Nenciu si Renate NenciuFlorin AlbuMirabela Tiron si Cristi PulpeaSorin RusiNicolaie Aurelian PredescuMirela SurghieGabriela PesetMihai Radulescu si cativa proprietari de pensiuni din zona am dezbatut pe tema traditiilor arhitecturale din zona Bran si a situatiei actuale, a modului in care pensiunile din zona respecta sau ignora aceste cutume.

Dezbaterea a fost sustinuta de o prezentare documentata a traditiilor si stilului arhitectural al caselor taranesti din zona. Un accent deosebit a fost pus pe folosirea materialelor naturale in constructiile locale, acesta reprezentand nu numai un aport estetic ci mai ales un plus de sanatate adaugat vacantelor noastre.

SAMSUNG CSC grup bloggeri jinfo tours 2

Am inceput evenimentul cu o vizita la Muzeul Satului Branean. Am vazut, fotografiat si am aflat detalii despre specificul arhitecturii branene.

SAMSUNG CSC muzeul satului branean

Initiati si documentati cu privire la traditiile arhitecturale branene, am continuat cu o plimbare prin satul Simon – Bran. Am identificat si fotografiat locatii care respecta, dar si locatii care nu respecta traditiile branene.

cladiricarenurespectaarhitectura

arhitectura braneana

Pensiunea Hanul Oierului

 

Ajunsi la gazda noastra Pensiunea Hanul Oierului, am inceput pregatirile pentru dezbaterea “Arhitectura braneana, intre kitsch si autentic”. Bine informati, pregatiti cu suportul vizual adunat din satul Simon si sustinuti de invitatii nostri speciali de la ANTREC am inceput dezbaterea.

Dezbatarea a fost deschisa de catre doamna Carmen Pavel – Presedinte J’Info Tours, doamna Maria Stoian – Presedinte Fondator ANTREC Romania, doamna Mioara Visan Stoian – Presedinte ANTREC Brasov.

Cateva Momente importante

Carmen Pavel – Presedinte J’Info Tours:

’’Tanara generatie trebuie formata in gusturi [….] sa afle informatii despre trecut (traditii obiceiuri) si modul traditional in care inca mai traiesc oameni”

’’Dintotdeauna turistii au vrut sa vada cum traiau oamenii de la tara, sa cunoasca traditiile si obiceiurile”

’’Modernismul si civilizatia sunt (din pacate) de multe ori intelese gresit. [….] De multe ori sunt folosite elemente moderne care nu se potrivesc arhitecturii traditionale sau elemente importante din alte tari, care nu isi au locul la noi’’.

Arhitectura braneana – ’’Stilul vechi de case era cu acoperis din materiale naturale, mai intai paie, apoi bucati de lemn numite sita. [….] Sita este o adevarata arta, sunt foarte putin mesteri care sa mai poata monta acoperisuri din sita. [….] Anumite acoperisuri din materiale moderne pot fi chiar nocive pentru sanatate. Vopselurile folosite, aplicate pe tabla[…] pot sa produca gaze toxice, cu efecte negative asupra sanatatii’’.

’’Polistirenul este cea mai proasta solutie posibila […] Materialele traditionale, naturale – ipsos ciment iti pastreaza sanatatea[…] si aduc un plus de vitaliate. Insa, in multe cazuri sunt preferate materialele moderne – mai ieftine’’

’’Pensiunea Hanul Oierului a fost realizata de o familie de arhitecti, familia Nicolae. […] (acestia) au studiat cativa ani arhitectura braneana si au construit pensiunea respectand stilul traditional local. Pensiunea a fost gandita in cele mai mici detalii […] cu picturi facute manual, tablouri cu pictura naiva, grinzi de lemn – imbinate cu placute de fier, fotografii colectionate din zona, care prezinta momente din viata satului’’.

’’Ne dorim sa popularizam cat mai mult traditiile si nota locala si sa lasam modernismul in mediul urban. […] In zona rurala sa venim doar cu avantajele oferite (de modernism) […] avantaje fara de care nu putem trai’’.

Mioara Visan Stoian – Presedinte ANTREC Brasov :

’’Apreciez foarte multe aceasta initiativa. […] Noi (ANTREC) am mers tot timpul pe ideea de a pastra un stil autentic’’.

’’Din pacate de-a lungul timpului s-au finantat case si pensiuni care nu au legatura cu traditiile – in zona Bran si in restul tarii. Noi am facut propuneri prin care sa se impuna niste masuri, de catre consiliul local, […] sa se construiasca respectand stilul traditional.[…] Ceea ce nu este obligatoriu este greu de realizat, respectat’’

’’Toti vrem confort – apa calda, internet, televizor […] nu putem sa construim case ca la muzeul satului,  dar trebuie sa pastram stilul zonei’’.

Maria Stoian – Presedinte Fondator ANTREC Romania :

’’Va multumesc ca existati aici, sunteti un exemplu pentru ceea ce inseamna traditiile. Ma bucur ca vreti sa respectati traditiile obiceiurile si mai ales arhitectura’’

’’In zona Bran multe pensiuni nu mai respecta traditiile locale.[…] Autoritatile locale au dat si multe aprobari de hoteluri, pensiuni, care strica arhitectura locala’’

’’Noi suntem o organizatie catre vrem sa schimbam si mentalitatea si sa pastram traditia […] sa pastram si arhitectura locala, dar sa fie si confort […].’’

Florin Albu – Travel MIX:

‘’Este necesar sa fie impuse niste reglementari legislative. Oriunde mergi in lume, fiecare localitate are 3,4 conditii – sa respecti specificul arhitectural, sa folosesti materiale naturale, etc. […] nu avem nevoie de inoxuri.’’

‘’Granitele Romaniei au fost deschise de folclor[…] trebuie sa facem un efort comun si sa continuam sa mizam pe traditie’’

‘’In fiecare pensiune ar trebui sa existe un colt al bunicii – un colt dedicat produselor traditionale”

’’In pensiunile cu 2-3 etaje nu mai gasesti traditia’’

 

Catalin Nenciu si Renate Nenciu – Travelbadgers.com

‘’Am fost la cel putin 10 festivaluri in Bran […] acolo intr-adevar vezi traditia, mai putin in pensiunile cu 2-3 etaje, cu termopane albe, etc.’’

‘’Micii intreprizatori ar trebui sa fie educati, sa inteleaga faptul ca investitiile nu trebuie sa fie recuperate intr-un an’’.

‘’Sa se poata fi construite si hoteluri si pensiuni, dar sa se foloseasca materiale naturale – piatra, lemn, materiale specifice zonei. Sa nu se mai foloseasca acest termopan alb care este oribil si strica absolut tot’’

“Legat de traditii si stil arhitectural, cred ca aici, in Bran, se pot face intalniri tematice, chiar workshop-uri foto”.

Mirela Surghie – extravita.ro

’’Ma bucur sa vad ca se incearca sa se construiasca o identitate. Exista traditii, exista produse traditionale[…] si trebuie scoase in evidenta.

Sorin Rusi – Airlinestravel.ro

Trebuie sa fie promovate conditiile, regulile(arhitecturale), obiceiurile dupa care sa se construiasca casele. […] Nu trebuie sa ne adresam tuturor turistilor […] nu trebuie sa gandim doar comerical.

Nota generala a dezbaterii a fost ca:

In zona Bran am descoperit cladiri mult prea inalte, ce nu armonizeaza cu arhitectura locala, materiale de constructii moderne folosite excesiv, piscine si ferestre din plastic, case cu arhitecturi bizare si culori stridente, gradini si curti interioare amenajate cu statuetele stralucitoare si fantani arteziene, reclame luminoase, balustrade de inox si gresie cu model, banci de lemn si scaune de plastic sau orice alt element ce nu se incadreaza in aspectul estetic arhitectural al intregii zone.

Am dezbatut, am analizat si am concluzionat, arhitectura traditionala braneana trebuie salvata si locatiile care respecta aceste traditii merita promovate. De asemenea, traditiile trebuiesc nu doar pastrate ci si promovate si transmise generatiilor umatoare.

 SAMSUNG CSC hanul oierului

 

Gazda noastra Pensiunea Hanul Oierului, pe langa caldura si ospitalitatea locala, ne-a oferit si o perspectiva asupra modului in care, din punct de vedere architectural, putem pastra traditiile in zona Bran, pensiunea de 4 margarete fiind un exemplu ahitectural de urmat.
Finalul dezbaterii a adus si un moment neasteptat. Motanul Oierica – aventurier, nazdravan si putin prea curios a ramas blocat in copac. Alaturi de prietenii nostri bloggeri, ne-am adunat in curte si, in urma unei operatiuni organizate, am reusit sa il salvam. Motanul Oierica este, de acum, vedeta Pensiunii Hanul Oierului.

blogger extravita la hanul oierului SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSCcarmen pavel la hanul oierului

Hanul Oierului

Am incheiat evenimentul cu o vizita in Brasov, unde am vizitat Muzeul „Prima Şcoala Românească” si am participat la Sarbatoarea Junilor din Scheii Brasovului.
SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC junii brasovului arhitectura braneana intre kitsch si autentic

Mai multe poze pe Facebook – http://on.fb.me/1m6MzYH

3 răspunsuri la „“Arhitectura braneana, intre kitsch si autentic”

  1. Pingback: “Arhitectura braneana, intre kitsch si autentic” | voluntourism22·

  2. Pingback: Arhitectura brăneană, între kitsch și autentic·

  3. Pingback: Arhitectura brăneană, între kitsch și autentic | TravelBadgers·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s